Строят 25 нови жилищни сгради в Русе

0
През второто тримесечие на годината са издадени разрешителни и за 43 други сгради
През второто тримесечие на годината са издадени разрешителни и за 43 други сгради Снимка: Дарик / Архив

През второто тримесечие на 2017 г. общинските администрации на територията на област Русе са издали разрешителни за строеж на 25 жилищни сгради с 34 жилища в тях и 6 483 кв. м разгъната застроена площ (РЗП), както и на 43 други сгради с 23 095 кв. м РЗП, съобщиха от НСИ.

Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради намаляват с 19.4%, жилищата в тях – с 60.9%, а общата им застроена площ – с 44.2%. При  издадените разрешителни за строеж на други сгради е регистриран спад от 10.4%, докато общата им застроена площ  нараства с 80.3%.

В сравнение с второто тримесечие на 2016 г. броят на издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради намалява с 3.8%, жилищата в тях – с 49.3%, а разгънатата им застроена площ – с 25.3%. Намаление се наблюдава и при издадените разрешителни за строеж на други сгради с 20.4%, както и на тяхната РЗП – с 33.5%.

Най-голям е броят на издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради в община Русе, като делът им в общия брой за областта достига 64.0%, делът на жилищата в тях формира 73.5%, а този на разгънатата им застроена площ – 73.7%.

През второто тримесечие на 2017 г. е започнал строежът на 25 жилищни сгради с 47 жилища в тях и 8 119 кв. м РЗП, както и на 31 други сгради с 6 877 кв. м РЗП. Спрямо предходното тримесечие броят на започнатите жилищни сгради се увеличава с 38.9%, докато жилищата в тях намаляват с 52.5%, а разгънатата им обща застроена площ – с 20.5%. Започнатите други видове сгради нарастват с 55.0%, а разгънатата им обща застроена площ – с 16.1%.

В сравнение със същото тримесечие на 2016 г. стартиралото строителство на жилищни сгради нараства със 108.3%, броят на жилищата в тях – с 62.1%, а общата им застроена площ  – със 130.6%. Започнатите други сгради са повече със 138.5%, докато разгънатата им обща застроена площ намалява с 23.2%.

Методологични бележки

Тримесечното статистическо наблюдение за издадените разрешителни за строеж и започнатото строителство осигурява информация както за издадените от местните администрации разрешителни за строеж, така и за започнатото строителство на нови сгради според техния вид и разгъната застроена площ. Тази информация може да се използва като индикатор за бъдещата активност на строителните предприятия в страната.

Видовете сгради се посочват в съответствие с Класификацията на сградите и строителните съоръжения (КСС-2001), , и се подразделят на:

 • Жилищни – сгради, полезната площ на които в голямата си част е

предназначена за жилищни цели за постоянно обитаване.

 • Нежилищни – сгради за различни нежилищни нужди, които включват:

– административни – офиси и сгради за административна дейност на ведомства и други

организации и сдружения (представителни сгради – банки, пощи, правителствени сгради, сгради за конференции, конгреси, съдилища, общини);

– други сгради – всички останали видове сгради, предназначени за  различни дейности: производствена, търговска, транспортна, просветна, културна, спортна, селскостопанска, здравеопазване, бази за почивка и краткосрочно пребиваване (хотели, мотели, почивни домове, хижи и др.).

Разгъната (обща) застроена площ на сградите е сумата от застроените площи на всички етажи по външни измерения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

 • 0
  2
  123
  Издават разрешения строят си общински жилища,живеят на центъра срещу смешни наеми от 60 лв не им пука ,ч е от тези нови сгради всички улици са паркинг.строи се противозаконно ,без да осигуряват паркинг ,да не говорим за бизнеси които се помещават в непригодни сгради поради липса н а паркинг.кога ли ще ви погнат господари на ефира .всички мангали и селяндури от крайните квартали вече задръстиха центъра за това и прилича на гето,мечтата на всеки мангал да живее на центъра се сбъдна последните години
 • 2
  1
  Масон, т.е. строител
  През второто тримесечие на 2017 г. общинските администрации на територията на област Русе са издали разрешителни за строеж на 25 жилищни сгради с 34 жилища в тях и 6 483 кв. м Тоест, една кооперация с 15 апартамента и 19 еднофамилни къщи със средна квадратура от 190 м2. Нищо работа за град, като Русе,но за богаташи, ако се съди по квадратурата им!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Джеймс Бонд в Несебър:
– Кафе. Дълго кафе.
– Три лева. Двадесет и три лева.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари