Строителите в Русе с намалено работно време заради жегите

0
Строителите в Русе с намалено работно време заради жегите
Снимка: Юлия Лазарова

Заради августовските жеги, работното време в повечето строителни фирми е намалено. Това установи при проверка екип на инспекцията по труда в Русе, съобщават от "БНТ2". Експертите следят и за нарушения на трудовото законодателство, както и на мерките за безопасност на обектите. Първата проверена фирма беше компания, в която преди месец имаше трудова злополука със смъртен случай.

Според инспекторите, този строителен обект не е избран случайно. Преди време на него е открито нарушение по време на изкопни работи.

Георги Георгиев, експерт в Инспекция по труда-Русе: – Точно по времето когато бяха големите дъждове тук имаше изкоп, който не беше обезопасен. Знаете почвата в Русе е льосова и лесно се свлича.

При проверката работниците попълниха анкетни карти с данни за работното време и за трудовите си договори. Оказа се, че заради високите дневни температури, строителите започват работа с час по-рано от обичайното.

В края на проверката инспекторите все пак откриха пропуски на обекта свързани с безопасността на работата: – Захранващите кабели на енергопотребители преминават през транспортни пътища, пешеходни зони и остри ръбове на строителната площадка. Другото, което е, че самата строителна площадка е доста разхвърляна.

Извънредните проверки на строителните обекти ще продължат през целия август, заявиха от инспекцията по труда.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари