Строежът на магистралата Русе - Велико Търново започва с първите 75 км

24
От новата автомагистрала зависи бъдещето на Северна България, заяви Пламен Нунев
От новата автомагистрала зависи бъдещето на Северна България, заяви Пламен Нунев

От новата автомагистрала зависи бъдещето на Северна България, заяви Пламен Нунев

Дългоочакваният проект за изграждането на АМ „Русе - Велико Търново“ стартира с обществената поръчка за определяне на изпълнители за изработване на технически проекти и строителството на първите 75,6 км. От новата автомагистрала зависи бъдещето на Северна България, привличането на класни инвеститори и най-вече намаляването на жертвите на пътя по настоящото трасе“, заяви Пламен Нунев по повод обявената преди дни тръжна процедура, която включва две обособени позиции. В първата е участъкът от Русе до Бяла, а във втората обходния път на град Бяла.

Проектното трасе на автомагистралата е общо 132,84 км и е разделено на три участъка: Русе - Бяла, обход на град Бяла и Бяла - Велико Търново. Автомагистралата ще започва на 3 км източно от Дунав мост при Русе, при пътния възел с път II-21 Русе - Силистра, и ще достига до град Дебелец, където трафикът ще се разделя в посока Прохода на Републиката и прохода Шипка.

Причината да се работи активно за по-добрата свързаност на Северна България с останалата част на страната е в приоритетите на Министерски съвет с министър – председател Бойко Борисов, подкрепени и от нас, народните представители. По този начин ще се осигури не само подобряване на средата за развитие на бизнеса, ще се създадат нови работни места, а оттам и по – висок жизнен стандарт за гражданите“, заяви Нунев.

Той припомни, че тече последния етап от основната рехабилитация на главен път I–5 Русе – Бяла. „Идеята е алтернативният път на магистралата да бъде винаги в много добро състояние, за да се ползва от жителите на общините Борово, Иваново, Бяла, Две могили и др. По този начин те няма да се налага да плащат такси, за да се придвижват по магистралата“, заяви още народният представител.

В същото време, на цялото трасе от 132,84 км се предвижда изграждането на редица големи съоръжения - 22 моста и виадукта, с обща дължина близо 15 км и 3 тунела по лявото платно и 2 по дясното в участъка Бяла - Велико Търново. Връзката на републиканските и част от общинските пътища ще се осъществява чрез 18 пътни възела. Достъпът до земеделските земи ще е чрез 12 селскостопански надлеза и 9 селскостопански подлеза. Ще се изградят и 8 площадки за отдих, разположени двустранно на трасето.

Строителните работи ще започнат от участъците с най-интензивно движение, каквото е трасето Русе - Бяла. „Знаете, че в момента първокласният път е един от най-натоварените и с висока концентрация на тежки пътни инциденти. С изграждането на магистралата броят на катастрофите по направлението ще намалее, тъй като движението ще бъде разделено в две отделни пътни платна, а транзитният трафик ще бъде изведен от населените места“, коментира още Пламен Нунев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари