Страшният вирус смалява главите на бебетата

0
Скок в случаите на болестта бе регистриран за първи път в Бразилия миналата година
Скок в случаите на болестта бе регистриран за първи път в Бразилия миналата година

Случаите на бебета, родени с ненормално малки глави продължават да се увеличават в Бразилия. Там учените намериха нови доказателства за това, че болестта е свързана с вируса Зика.

Микроцефалията е неврологично разстройство, при което бебетата се раждат с по-малки черепи и мозъци. Смята се, че то се причинява от носения от комарите вирус, наблюдаван за първи път в Африка през 1947 година. Децата с микроцефалия са със забавено умствено развитие, забавени двигателни умения, забавена реч, видима недоразвитост и нисък ръст, пише Блиц.

Скок в случаите на болестта бе регистриран за първи път в Бразилия миналата година. Той принуди здравното министерство да го свърже с фаталните деформации и да предупреди бременните жени да използват репеленти против ухапване от комари.

До момента са регистрирани 3,893 случая на микроенцефалия от октомври 2014 г., когато властите установяват, че има бум. Само през миналата седмица са регистрирани 3 500 от тях.

Това е най-голямата епидемия от Зика в историята на страната. Вирусът вече е убил шест бебета в страната, по данни на Министерството на здравеопазването. Още 44 случая се проверяват.

Единственият начин да се пребори вирусът е да се изчистят застоялите води, където се развъждат тези комари. В съседни латиноамерикански страни броя на заразените със Зика нараства. В Колумбия докладваните случаи са повече от 13 500. В Боливия властите съобщиха за първи случай на бременна жена, която е била диагностицирана със Зика.

Американският център за контрол на заболяванията и превенцията предупреди бременните жени да избягват пътуванията до Бразилия и другите страни, където има регистрирани случаи на Зика. Предупреждението се отнася за Бразилия, Колумбия, Ел Салвадор, Гватемала, Хаити, Хондурас, Мексико, Панама, Парагвай, Суринам, Венецуела, Пуерто Рико, Мартиника, Френска Гвиана.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари