Страната на абсурдите: Съдът в Разград осъди Русенския съд

0
Административните магистрати постановиха колегите им да си кажат заплатите
Административните магистрати постановиха колегите им да си кажат заплатите

Информацията за заплатите на магистратите е обществена, а не лична и сведенията по този казус задължително трябва да се предоставят на всеки, който ги поиска. Това става ясно от решение на Административен съд - Разград по дело срещу Окръжния съд в Русе, съобщи КЛУБ Z.

Спорът за съдийските възнаграждения влезе в залата на Темида по искане на Националната асоциация за обществена защита. Гражданските активисти подадоха през 2013 г. заявление по Закона за достъп до обществената информация (ЗДОИ), с което искаха да научат как се формира месечното възнаграждение на административния ръководител на Окръжен съд - Русе. Питането е отправено към ВСС, но висшият орган на третата власт отбягва прекия отговор и препраща молбата до... съда, за чиито действия се иска информация.

В русенската магистратура на свой ред се бавят, за да осуетят изнасянето на видимо неудобните за тях сведения. За тази цел специално оправомощен от председателя на съда магистрат отказва информацията на заявителя, като пространно обяснява, че въпросът касае лични данни, които не следва да бъдат обществено достояние. В неправителствената  организация, поискала да се вдигне завесата, не приемат обяснението за отказа като меродавно и завеждат дело. Казусът е изпратен за решаване в Разградския съд.

Така две години по-късно, през април 2015, магистратите  от лудогорския град се произнасят по иска на гражданските активисти, съобщават от Програма достъп до информация. Тълкуването им изцяло отхвърля тезата на русенските им колеги, според които заплата на съдийския шеф е и следва да си остане негова лична тайна:

„Дейността по определянето на заплатата на административния ръководител на съда е обществена, тъй като е свързана с организирането, разходването и контролирането на бюджетни средства. В казуса не е необходимо да се разкриват данни за конкретното възнаграждение, получавано от физическото лице, заемащо длъжността“, гласи част от решението. 

Административните съдии в Разград припомнят, че има и други нормативни документи, които правят защитата на личните данни на магистратите много по-занижена спрямо останалите граждани - публичния регистър на Сметната палата, Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор, Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия и Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Съдът в Разград намира още, че: „От отговора на поставения въпрос заявителят ще има възможност да си създаде мнение за начина, по който се определят възнагражденията на административните ръководители на съдебните органи по принцип, с посочване на съответните индекси за заеманата длъжност и ранг, регламентирани с Таблица №1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни заплати на съдии, прокурори и следователи и процента за придобит трудов стаж и професионален опит, който следва да се начислява като допълнително трудово възнаграждение”.

Магистратурата в Разград  постановява съдът в Русе да се произнесе по компетентност, сиреч да даде исканите от него сведения на заявителя по ЗДОИ.

Решението ще бъде обжалвано и най-вероятно казусът ще стигне до ВАС.

Източник: КЛУБ Z
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари