Страхил Кавеленов е новият епископ на Католическата църква в Русе

2

Церемонията бе извършена от папския нунций Негово Високопреосвещенство Анселмо Пекорари

От днес официално паството на Никополския Диоцез беше поето от Негово Високопреосвещенство Страхил Каваленов. Буквално преди броени минути приключи церемонията по ръкополагане на монсеньора, а сред първите, които отправиха поздравления към главата на Римокатолическата църква в региона бе изпълняващият длъжността областен управител Свилен Иванов.

Във връчения от негово име поздравителен адрес освен пожелания за здраве и успех в делата на Негово Високопреосвещенство се казва още: „Сигурен съм, че ще продължите съграждането на един по-добър свят, в който доброто и справедливостта възтържествуват! Считам, че човечността, толерантността и разбирателството трябва да продължат да бъдат спътник на всеки един от нас! Вярвам, че ще бъдете неотлъчно до миряните и ще ги напътствате, бъдейки достоен техен духовен пастир! Нека с радост в сърцето да постигате целите си!“

Ръкополагането на монсеньор Страхил Каваленов беше извършено лично от Титулярния Архиепископ на Популония и Апостолическия Нунций в България Негово Високопреосвещенство Анселмо Пекорари, съобщиха от областна администрация. Съръкопологащи епископи бяха епископите на Софийско-Пловдивския Диоцез и на Софийската Епархия „Св. Йоан XXIII“ съответно Негово Високопреосвещенство Георги Йовчев и Негово Високопреосвещенство Христо Пройков.

Припомняме, че на 20 януари тази година монсеньор Каваленов беше назначен от Папа Франциск за епископ на местната католическа епархия. Няколко дни по-късно на 1 февруари в Епископската резиденция в Русе той изповяда Веруюто и даде своята клетва да остане верен на учението на Исус Христос и на Католическата Църква в новата си длъжност на Никополски епископ. Монсеньорът е роден в монтанското село Разград на 25 март 1966 година. Там той прекарва детството си, а след това се премества в София, където прекарва живее 20 години. Дипломира се в историческия факултет на Софийския университет през 1992 година, а след това учи философия и теология в Лугано, Краков, както и в Папския Латерански университет в Рим, от където получава бакалавърска степен през 2009 година. Тогава е ръкоположен и за свещеник в Никополската Диоцез. На практика от тогава е енорийски свещеник във Велико Търново, а от 2012 и в Габрово. През 2018 година е назначен за Генерален викарий на Никополския Диоцез, а от 14 септември 2020 година е назначен за Апостолически Администратор на същия Диоцез. На 5 октомври отново през 2020 година е отличен с ордена „Кръст за заслуги“ от Суверенния Малтийски орден. Интересен факт е и, че по време на папската визита в страната той беше преводач на Светия Отец Папа Франциск, за което получава и благодарствено писмо лично от Папата.

В него се казва: „Специални благодарности на Отец Страхил Каваленов, който толкова успешно се справи като преводач и в същото време ми даде прекрасно свидетелство за апостолско усърдие“. Освен български език монсеньорът говори още италиански, полски, френски, руски, латински и старогръцки.

Няма как да не бъде отбелязан и факта, че от 1994-та до миналата година епископ на Никополската Епархия бе монсеньор Петко Христов, който със сигурност ще остане в паметта на поколения русенци като човек близко до всеки един мирянин и с изключително голямо сърце. От списъка на епископите става ясно още, че първият епископ, за когото има данни е Поликарп и той е управлява паството около 430 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари