Столтенберг: В дългосрочен план Украйна трябва да премине към модерни западни оръжия

1
Войната може да се проточи с години, заяви шефът на НАТО
Войната може да се проточи с години, заяви шефът на НАТО Снимка: БТА

"НАТО подкрепя Украйна, но няма да стане страна в конфликта, а трябва да избегне разпространението на военните действия в други страни."

Това заяви генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг в интервю за вестник "Велт ам Зонтаг", предава БГНЕС.

"За съжаление, трябва да сме готови за продължителна война в Украйна, която може да се проточи с месеци или дори години. В дългосрочен план Украйна не може да се защитава само с оръжия от съветската епоха и трябва да премине към модерни западни оръжия", каза той. 

Според генералния секретар трябва да се направи всичко възможно, за да се предотврати разпространението на конфликта в други страни. "Ето защо не изпращаме войски на НАТО в Украйна", обясни Столтенберг. "Ние подкрепяме тази страна, но НАТО съзнателно не е страна във войната. Ако Швеция и Финландия подадат молба за присъединяване към НАТО, те ще получат известна подкрепа от алианса през преходния период - от момента на подаване на молбата до одобрението от парламентите на алианса, каза Йенс Столтенберг.

"Една страна получава пълна защита в момента, в който стане пълноправен член. Но ако двете страни подадат молба за членство, в преходния етап … съм сигурен, че на Швеция и Финландия могат да бъдат предоставени подходящи гаранции за сигурност", каза той.

Столтенберг също така заяви, че вратата на алианса остава отворена. Според него Швеция и Финландия "вече отговарят на почти всички стандарти на НАТО".

ко те решат да се присъединят, това ще укрепи алианса и сигурността в Европа", заяви генералният секретар. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    9
    хехехе
    Рублата била поскъпнала, къде ви намират такива бе, още малко ще ни и едите, че крайцера масква е потънал заради буря :)
  • -2
    8
    до 7
    По-добре ми разкажи за инфлацията на запад, обясни ми защо ФЕД отново вдигна ОЛП, обясни ми защо рублата поскъпна почти три ПЪТИ спрямо долара последните 3 месеца, защо борсовите индекси на запад са здраво и трайно надолу.:) Това ми обясни, зарежи общите приказки ако искаш да те смятам за поне средно интелигентен.
  • 3
    7
    до 6
    кво да ти кажа, даже заклети русофили ходят в лошия запад да изкарат някой евро, и никой не поема на изток в могучая, защо ли все питам и никой не обеснява, ти ще пробваш ли?
  • -1
    6
    до 5
    А не е ли? Нечувана инфлация, спряла икономика, брутална дезинформация, нарастващо недоволство в държавите от така наречения демократичен запад.:) Защо не погледнеш как реагират борсите и валутните пазари?:)
  • 0
    5
    хехе
    Западът оптеделено изглежда напълно довършен ;)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари