Стойчо Кацаров: Най-добре е да се премахне монополът на Здравната каса

0
От монопола най-много губят пациентите, категоричен е бившият здравен министър
От монопола най-много губят пациентите, категоричен е бившият здравен министър Снимка: БГНЕС

От монопола най-много губят пациентите, категоричен е бившият здравен министър

Не изглежда добре. Такива са партийните интереси. Това са партийни назначения. Разпределят си властта по квоти и си слагат свои хора. И предишният кандидат за подуправител беше отхвърлен. Това каза бившият здравен министър д-р Стойчо Кацаров в ефира на Bulgaria ON AIR промените в НЗОК.

Идеята е да се изберат хора, които имат професионални качества за длъжността, подчерта д-р Кацаров и допълни, че публичен конкурс за това няма.

"Забравихме смисъла на управлението. Изцяло е сгрешен този механизъм. Цялата грешка е в това, че парламентът се занимава с такова нещо. Не е работа на НС да избира управител и подуправител на Здравната каса. Старият модел беше по-добър, избираше се с конкурс", припомни бившият министър на здравеопазването.

Той коментира, че най-добре би било да се премахне монополът в задължителното здравно осигуряване и да "имаме множество каси".

"Тогава заради конкуренцията всеки собственик или ръководител ще се стреми да намери най-добрия мениджър да управлява, защото ще остане без клиенти. И няма да бъде национална драма, ако някой си смени директора на фонда", даде пример гостът.

От монопола най-много губят пациентите, категоричен е д-р Кацаров.

"Техният глас не се чува. Дори и да остане една здравна каса, не е механизъм на квотно разпределение. Правилният подход е публичен конкурс. ГЕРБ гласуваха срещу бюджета с аргумент, че Здравната каса щяла да закупува лекарства за онкоболните, т.е. да си остане както са досега. Със сигурност има скрити неща и те са свързани с разпределението на много средства", смята бившият здравен министър и отбеляза липсата на обществена реакция.

Според него здравната система е в много лошо състояние от години и то се влошава.

"Средната продължителност на живот в България е 10 години по-ниска от средната в ЕС. Огромно число. Първи сме в ЕС по обща смъртност", изтъкна още гостът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари