Стихосбирката „Нужен” – модерен прочит на християнството

0

Във фоайето на 2-рия етаж на РБ „Любен Каравелов” беше представена стихосбирката „Нужен”  на доц. д-р Калин Михайлов.

Авторът на един от най-нашумелите поетически сборници през 2016 г. е преподавател по западно-европейска литература в СУ „Св.Климент Охридски” и един от най-добрите есеисти и културолози в областта на българското християнство, разбирано и тълкувано като ортодоксална основа на общоевропейската цивилизованост и духовност.

Началото на поетическата вечер постави водещият Иво Братанов, старши преподавател по литература в СОУ „Христо Ботев”. За поетическите достойнства и посланията на книгата „Нужен” говори литературният критик Камен Рикев, който не скри удовлетворението си, че отново е в родния си град Русе и в духовното му средище-библиотеката. В своето представяне  Рикев сподели: „Прекрасно е, че тук, освен уединението с книгите   русенци могат да общуват и  с авторите на живо и да водят съдържателни разговори за българската идентичност и българската култура. Всъщност и това е новото място на библиотеката в живота на съвременния българин, едно универсално културно и социално средище. А книгата „Нужен” е от малкото образци на одухотворена мисловност, които действително са ни нужни в динамиката на съвремието. Това е поезия, белязана с особена звезда, в най-концентрирания смисъл на християнското всеопрощение и доброта, без претенциите за оригиналност, истинска и много човешка, което е достойнство и основен белег в изповедта на автора на тези стихове”.

В горещата юлска вечер се получи чудесен разговор за общуването ни с божественото, за християнската добродетелност в ежедневието, за скритите знаци на старозаветни културни послания и критерии за нравственост и човечност. Авторът на стихотворния сборник „Нужен” доц. д-р Калин Михайлов сподели свои виждания за мястото на българина в общоевропейската ценностна система като преносител на културни традиции от Златния век на Симеон. Стана дума за изстрадани мисловни послания на поколения български творци към бъдещето, които ние просто трябва да пазим и да предаваме на базата на своя опит към следващите поколения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари