Стефка Костадинова остава непобедена вече 36 години

2
Нейният рекорд на рекордите е непокътнат
Нейният рекорд на рекордите е непокътнат Снимка: БОК

Нейният рекорд на рекордите е непокътнат

Вече 36 години никоя жена на планетата не е скочила по-високо от българката Стефка Костадинова.

Днес се навършват точно 36 години от едно историческо за България и за глобалния спорт събитие - поставянето на непокътнатия и до днес световен рекорд 209 см на Стефка Костадинова в скока на височина, припомнят от Българския олимпийски комитет.

На 30 август 1987 г., по време на II Световното първенство по лека атлетика зрителите по трибуните на Олимпийския стадион в Рим и милиарди пред телевизионните екрани стават свидетели на феноменално постижение, което и до днес е недостижимо за никой друг на планетата. От тогава до днес никоя жена на света не е скочила повече от Костадинова. Тези 209 см в италианската столица са част от удивителната кариера на българката, призната за най-великата в историята на тази дисциплина, а нейният рекорд на рекордите е увековечен пред музея на МОК в Лозана.

Значението на феноменалното постижение се подсилва от факта, че е регистрирано в една от дисциплините, маркиращи основата на олимпийския девиз: „По-бързо, по-високо, по-силно!“, към който преди две години бе добавено и обединяващото „Заедно“.

От край време хората изпитват особен интерес към това колко може да скочи човек нависоко, колко бързо може да бяга и колко силен може да е…

Стефка Костадинова вече 36 години притежава отговора на един от тези екзистенциални въпроси за възможностите на жените. Костадинова открай време изтъква, че световният рекорд не е само неин, а принадлежи на България. Председателят на БОК напомня, че това върхово за планетата постижение, а и всичките ѝ успехи са благодарение на хората край нея, на екипа от треньори и специалисти, на спортното училище в Пловдив, на клуб „Тракия“, на лекоатлетическата федерация, на ръководители и на държавата инвестирала в спорта. И още – благодарение на конкуренцията от няколко много класни българки тогава в дисциплината, представителки на прочутата родна школа в скоковете, които „помитаха“ съпернички и рекорди.

„Благодаря за многото поздравления и като отбелязваме годишнината от световния рекорд 209 см си пожелавам той да бъде подобрен един ден отново от българка,“ казва днес Костадинова, цитирана от Bulgarian Olympic Team.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари