Стефан Тафров: Позицията на руския президент е много плашеща!

0
Путин всъщност сблъска международния правов ред, смята Надежда Нейнски
Путин всъщност сблъска международния правов ред, смята Надежда Нейнски Снимка: Дарик радио

Дипломацията е в застой.

Това коментира пред БНТ Стефан Тафров относно кризата в Украйна. Съдържанието на речта на Владимир Путин обтегнала ситуацията. От нея излязло посланието, че Украйна няма право на самостоятелно съществуване. Позицията на руския президент е много плашеща, по мнението му. Според него западът се тревожи от мащабна война в Украйна. България реагира много добре, бързо и принципно, смята Тафров за родната реакция за кризата. По думите му страната се в проявила като член на ЕС и НАТО. 

Русия периодично отхапва територии от свои съседи, смята дипломатът. Той смята, че тази криза е укрепила трансатлантическото сътрудничество. Натискът върху Русия води до ответна реакция, смята Валери Тодоров.

По думите му ситуацията трябва да се върне към дипломацията и диалога. Според него Русия приема като агресия американския натиск. Русия иска с нея да се говори на равни начала, изтъкна той. Няма нови международни споразумения, около които да се водят преговори, според него. Проблемът е заради натрупаното недоверие между САЩ и Русия. НАТО настъпва на Изток, Русия настъпва на Запад, коментира той. Снемане на напрежението между НАТО и Русия ще смекчи ситуацията.

"Да признаеш суверенитета на една територия и да пратиш свои войски там, на практика това е инвазия", заяви и бившият външен министър и настоящ посланик на България в Турция Надежда Нейнски в студиото на Нова телевизия. Светът е в схватка с Русия след решението й да признае независимостта на отцепилите се от Украйна Донецка и Луганска народни републики, светът е в схватка с Русия или по-точно обратното - Русия е в схватка със света.

"Путин всъщност сблъска международния правов ред", смята Надежда Нейнски и посочи тезата, че целта на Путин отива много извън и след Украйна.

Не е изключено дори и моментната цел всъщност да е сваляне на правителството в Киев. Нейнски смята това за дълбоко разместване на социални и политически пластове и се нарушава световния правов ред. Проблематични ще бъдат позициите, които ще бъдат заети и от Китай, и от Индия, като засега няма признаци да застанат в подкрепа на действията на Русия. Прогнозата на Нейнски е, че Русия ще изпадне в дълбока изолация, тъй като е прецедент да се прекроява със сила световната карта и поставя под заплаха интегритета му.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    darkaveng
    Щом нашето "американско" момче-подлога се кахъри - всичко в ОК! Пфу, американски продажници!
  • 1
    2
    русенец
    Другарю Тафров, проблемът е, че България отдавна няма дипломати , а само такива като теб, които си изкараха живота в чужбина на държавна сметка.
  • 0
    1
    Ijik
    Защо само на този дадохте коментара през цялото време мънка Валери Тодоров беше с позизия
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари