Станишев: БСП се "ГЕРБ-еризира"

0
По мое време никога не съм се намесвал в работата на прокуратурата
По мое време никога не съм се намесвал в работата на прокуратурата Снимка: БГНЕС

"БСП се “ГЕРБ-еризира” с резки послания, дързък стил на говорене, а това изобщо не помага на партията."

Това заяви в интервю пред БНТ бившият премиер, сега председател на ПЕС Сергей Станишев.

На въпрос дали БСП загуби “спечелени избори” при вота за Европейски парламент и за местни власти тази година, Станишев коментира “Да, загуби ги заради политически грешки и заради неспособността на ръководството на БСП да извлича и анализира поуки. Дори след президентските избори БСП не успя да хване вълната на победата отново заради политически грешки в партията. БСП не можа да мобилириза левите избиратели на тези избори и да пробие към центра на политическото пространство, а историята сочи, че БСП печели само тогава, когато се насочи към центъра”, допълни той.

Не спечелихме и изборите за евродепутати, защото много малко се говореше за това каква е визията на БСП за Европа”. Затова избирателите дори не били припознали кандидатите на левицата за ЕП. Неуспехът на местните избори пък се дължал на това, че кандидатите на БСП бяха хвърлени да се борят сами срещу тези на ГЕРБ, а на местата, където кандидатите бяха разпознаваеми, нямаше национална кампания, която да ги подкрепи, анализира преседателят на ПЕС.

Краят на годината идва с дебат за Конституционни промени, иницииран от държавния глава Румен Радев. Президентът е в пълномощието си да инициира дебат, но аз бих бил доста предпазлив към неща, които касаят Конституцията – тя е добра и с добри баланси към различните институции. Проблемът е, че тя не се спазва, и оттам идват всички несгоди, каза още Станишев

По мое време никога не съм се намесвал в работата на прокуратурата. Тя и сега е достатъчно автономна да изпълнява задълженията си”, допълни бившият премиер.

По темата за предстоящите избори за председател на БСП на 26 април, Станишев отговори категорично: “Към момента за мен въпросът с шефското място в партията не стои. Проблемът с председателското място в партията е, че с последните промени, които Конгресът прие, лидерът на партията се поставя над Конгреса, над Националния съвет, и вече няма дебат. Лидерът става човек, който управлява с едноличната си воля, и е източник на еднолична власт, като налага своята воля на всички. Това е поредна част от процеса на ГЕРБ-еризацията на партията”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари