Средната учителска заплата скача на 1300 лева

0
В момента минималната заплата е 760 лева, а средната възраст на учителите е около 50 години
В момента минималната заплата е 760 лева, а средната възраст на учителите е около 50 години Снимка: Кадър bTV

От 2019 г. ще има увеличение около 20% за учителските заплати и средната брутна заплата ще бъде 1300 лева, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред bTV

В момента минималната заплата е 760 лв., а средната възраст на учителите е около 50 години и обхваща най-големите възрастови групи. Това налага ангажирането на учители в пенсионна възраст.

"Има заложени 330 млн. лв. за поетапно вдигане до 50% на възнагражденията до края на мандата на правителството. Очаква се заплатите да достигнат до 1500 лв. В момента най-големият проблем е недостигът на учители по математика и физика", допълни министърът.

С оглед наближаването на първия учебен ден - 15 септември, Вълчев съобщи, че в текат 850 ремонта, а в следващите 2 г. ще бъдат обновени над 500 училища. Първокласниците тази година, според министъра, ще са близо 60 000.

Министърът коментира и кризата в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), който желае да бъде извън БАН. "Надявам се да няма прекъсване на дейността, въпреки че "искат развод", каза Вълчев и допълни, че седем секторни министерства използват данните на института.

"Около 15 млн. лв. бяха предвидени за научна дейност (на БАН), но 10% са стигнали до НИМХ. Това е така, защото се отчита предимно научната дейност, а НИМХ не е типичният научен институт", обясни Велчев.

Той допълни, че за следващата година ще се търси самостоятелност в рамките на БАН. По време на следващото заседание на правителството ще се гласуват допълнителни средства, като за БАН ще бъдат отпуснати половината от предвидените 65 млн. лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари