Спряха движението на камионите по най-натоваренитe пътища

0
Целта е повишаване на безопасността, увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата и по-спокойно пътуване
Целта е повишаване на безопасността, увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата и по-спокойно пътуване

От 16.00 ч. до 20.00 ч. днес се ограничава движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища, съобщиха от АПИ.

Целта е повишаване на безопасността, увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата и по-спокойно пътуване за предстоящите четири почивни дни около Деня на Съединението - 6 септември. Очаква се интензивно движение на изходите на София, по автомагистралите „Тракия“, „Хемус“ и „Струма“ и път I-1 (Е-79) София - Кулата. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“, която следи и предприема необходимите действия за организацията на движението.

Ограничението е за следните участъци от републиканската пътна мрежа:

Автомагистралите;
път I-1 Видин - Ботевград;
път I-1 Благоевград - ГКПП „Кулата“;
път I-4 п. в. „Коритна“ - Велико Търново - Шумен;
път I-5 Русе - Велико Търново;
път I-8 ГКПП „Калотина“ - ГКПП „Капитан Андреево“;
път I-9 Дуранкулак - Варна - Бургас;
път II-18 Околовръстен път София;
път II-19 Симитли - Гоце Делчев;
път II-86 Пловдив - Смолян;
път II-99 Бургас - Царево.

Движението на тежкотоварните камиони над 12 т по същите направления ще бъде ограничено и в последния почивен ден – 6 септември /вторник/, от 14 ч. до 20 ч.

Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).
За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност днес от 12 ч. до 20 ч., и на 3 септември /събота/, от 8 ч. до 14 ч. ще има две ленти за излизащите от София на път I-1 (Е-79).

При благоприятни метеорологични условия временната организация ще е от км 278+910 до 282+038 и от пътен възел „Даскалово“ до кръстовище „Драгичево“ от км 285+660 /кръстовището за Рударци/ до км 286+847 /бензиностанция „Петрол“/.
На 6 септември /вторник/ от 10 ч. до 20 ч. в същия участък ще има две ленти за влизащите в София. По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно.

Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“.
В последния почивен ден - 6 септември, ще има и две ленти за пътуващите към София на виадукт „Елешница“ при 15-ти километър на АМ „Хемус“. В момента се ремонтира платното за Варна и цялото движение се осъществява в съседното към столицата.

Извършват се ремонтни дейности и на тръбата за Варна на тунелите „Витиня“ r „Ечемишка“ на АМ „Хемус“. Преминаването през съоръженията се осъществява двупосочно в тръбата за София.

Алтернативният маршрут за пътуване по време на ремонта на тунел „Витиня“ от София за Ботевград е път I-1 - от 215-ти км до км 209+500 и обратно. Връзката на АМ „Хемус“ с първокласния път за пътуващите към Ботевград е при пътния възел при 30-ти км на автомагистралата /Витинска река/, а за идващите от Ботевград при 36-ти километър на АМ „Хемус“. Този маршрут е с 2 км по-дълъг и с около 7-10 минути по-бавен. Той обаче може да се окаже и по-бърз. Сравнение: по АМ „Хемус“ са 22 км, минават се за около 17 минути. Алтернативното трасе – 22 км, за около 24 минути.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Карта с временната организация на движението по участъците от републиканската пътна мрежа в празничните дни и Заповед № РД-11-1542 от 21.12.2015 г. в приложения линк.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари