Спортен празник зарадва деца със специфични потребности в Русе

2
21 деца се включиха в малка спортна надпревара, за да усетят тръпката от това да си на пистата
21 деца се включиха в малка спортна надпревара, за да усетят тръпката от това да си на пистата

21 деца се включиха в малка спортна надпревара, за да усетят тръпката от това да си на пистата

С много усмивки и настроение днес в Русе се проведе лекоатлетически спортен празник „Дунавски вълни“ за деца със специфични потребности. Основен инициатор и организатор беше председателят на Спортен клуб за хора с увреждания „Олимп – спортът е равнопоставен“, г-н Георги Гаев. Плътно до него бяха спортистите от клуба – Диан Господинов, Димитър Методиев и Никола Минков. Беше отбелязано, че шестгодишните усилия започват да дават своите резултати и клубът заема трайно място в спортния календар на община Русе.

Целта на събитието е да покаже обединяващата сила на спорта като социален феномен, както и да насърчи увереността на децата със специални потребности, че те също имат способности в областта на спорта и е нужно само да искат да ги развиват, а основната задача на спортен клуб "Олимп – спортът е равнопоставен“ е да им помага за това.

Събраха се 21 деца, с дефицит в здравния статус, придружени от родител. При много голям интерес те се запознаха с видовете параолимпийски дисциплини. Всички се включиха в малка спортна надпревара, за да усетят тръпката от това да си на пистата. Регламента и избраните дисциплини бяха напълно съобразени с възможностите на участниците. Проведените две състезания бяха – бягане на 40 метра и хвърляне на вортекс (заместител на копие).

Основен съорганизатор и съдия беше известният спортист и общественик, председател на Спортен клуб по лека атлетика „Дунав“ г-н Евгени Игнатов. Всички участници получиха награди, медали и грамоти, а организациите, които ги изпращат – училищата Братя Миладинови, Отец Паисий и Веселин Стоянов, Сдружение РАЛИЗ и Центъра за обществена подкрепа – топки за провеждане на колективни игри.

Следващото планирано събитие на клуба е на 26 ноември от 10:00 ч. в зала „Академик“ на Русенски университет „Ангел Кънчев“. Състезанието е по тенис на маса за хора с увреждания. Провежда се в национален мащаб. Има потвърждение от г-н Илия Лалов, председател Българския национален параолимпийски комитет, че в отговор на отправената към него покана, ще бъде сред гостите на събитието.

Дейностите за днешния празник са съфинансирани от Община Русе по проект, спечелен от Спортен клуб „Олимп-спортът е равнопоставен“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари