Спортен хъс: Безплатен билет за автобус срещу 20 клякания в румънски град

0
Схемата за „здравен билет“ пожъна огромен успех миналата година, извършени са близо 1 милион клякания
Схемата за „здравен билет“ пожъна огромен успех миналата година, извършени са близо 1 милион клякания

Любопитна история, която се случва съвсем близо до нас, разказват от Центъра за градска мобилност в Русе

Румънският град Клуж-Напока въведе своята първа интелигентна спортна автобусна спирка. Тя дава възможност на жителите и гостите на града да се возят безплатно в автобуса, като за целта трябва единствено да извършат 20 клякания за две минути. Инициативата е създадена от екипа на градския „Спортен фестивал“ с цел да насърчи спортуването и здравословния начин на живот в града. Пилотният проект се завърна през 2021 година.

Билетът,  наречен „билет за здраве“, е валиден за едно пътуване в Клуж-Напока, което обикновено струва около 2,50 румънски леи /около 1 лев/. Кляканията се броят от уред на спирката, който измерва колениченето на клякащия.  След като бъде попълнен, билетът се отпечатва и човекът може да се вози в автобуса.

Схемата за „здравен билет“ пожъна огромен успех миналата година, като докладите сочат, че са извършени близо 1 милион клякания, което води до 55 000 автобусни билета и приблизително 1900 часа упражнения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари