Според президента проектът на Кирил Петков трябва да е повече от партия

0
Има вълна за промяна, но никоя партия не може да монополизира надеждите на българите. Никоя партия няма силите да се справи с това, заяви Румен Радев
Има вълна за промяна, но никоя партия не може да монополизира надеждите на българите. Никоя партия няма силите да се справи с това, заяви Румен Радев

Не аз ще предам левите хора, гарантира държавният глава без да бъде питан

Евентуалната нова партия на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев е сред централните обществени теми вече няколко дни, а и ще бъде още повече. Днес казусът бе коментиран от президента Румен Радев в отговор на журналистически въпрос. 

Държавният глава бе в Раковски за честване на Съединението, а след церемонията репортер го попита търси ли нови служебни министри на мястото на двамата. Радев отговори: "Все по-често се спряга политически проект на двама от министрите - на икономиката и на финансите. Но ако искат да бъдат полезни за обществото, те не трябва да създават просто поредния партиен проект. А трябва да следват една по-широка философия, отворена към цялото общество. Има вълна за промяна, но никоя партия не може да монополизира надеждите на българите. Никоя партия няма силите да се справи с това. Добре ще е нашите партии да най-после да осъзнаят това, макар от третия опит - и да потърсят диалога". Радев добави още, че той лично винаги и работил за надпартиен обществен консенсус - "в името на законноста, демокрацията и просперитета". А служебното правителство доказало, че хора от "различни хоризонти" могат да работят ефективно за България, пише в.СЕГА.

Коментарът на Радев е доста любопитен, защото една от централните интриги за проекта на Петков и Василев е в коя точно част на политическото пространство ще се позиционира. Има мнения, че трябва да следва "широка формула", черпейки от харизмата на Радев. Както може да се очаква, до момента държавният глава не е показал каквато и да е съпричастност към партийните мераци на двамата министри. Но пък чрез думите си днес обрисува "широката формула".

Пред журналистите в Раковски Радев засегна и броженията вляво. Политици от БСП вече открито негодуват срещу задаващия се партиен проект и предизвикват президента да изкаже мнението си за него. "Що се касае до тревогите на левите хора, които се опасяват да не бъде предадена тяхната надежда, искам да заявя следното: Не аз съм човекът, който ще ги предаде. За себе си гарантирам", каза Радев. Впечатление направи, че коментарът му дойде в края на репортерски въпрос, който въобще не касаеше левите хора. Тоест Радев направи съвсем целенасочено изказването.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари