Според Оргахим проверката на РИОСВ била нормална процедура

0
Не виждат проблем със съхраняваните на открито отпадъци
Не виждат проблем със съхраняваните на открито отпадъци Снимка: Dunavmost

Заводът за бои и лакове "Оргахим" в Русе изпрати днес позиция до медиите по повод на съобщение на Регионалната инспекция по околната среда и водите за извънредна проверка в предприятието.

От екоинспекцията информираха вчера, че при обход на площадката на фирмата било констатирано, че са монтирани част от съоръженията за ново производство. Дружеството не представило на място съгласувана документация, както и издадено разрешително за строеж, за което РИОСВ в Русе ще сезира компетентните органи. При огледа на производствената площадка били установени около 90 еднокубикови бидона с отпадъци от производството, съхранявани на открито. За тях било дадено предписание в кратки срокове да бъдат преместени за съхранение в закрито помещение и след това да бъдат предадени за третиране на фирми с разрешителни за този вид дейност.

От дружеството информират днес, че извършената проверка от екоинспекцията била нормална процедура за подобно предприятие и това се случвало десетки пъти.

При обхода бил установен обичайният отпадък в рамките на производството, който щял да бъде предаден за третиране по регулярния ред и в указания от компетентния орган срок.

"На РИОСВ ще бъдат предоставени регулярните справки за количеството образуван отпадък и последващото му третиране, в които няма промяна в рамките на производствения ни цикъл. Във фирмата се извършва вътрешно преустройство, за да имаме готовност за въвеждане на ново производство след получаване на съгласувана документация и издаване на разрешителни", съобщават от предприятието.

От дружеството информират още, че на площадката за производство са налични 90 еднокубикови контейнера, като само в около една четвърт от техния обем се съхранявали отпадъци. Това било два пъти по-малко от разрешеното от закона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари