Три училища ще поемат децата от гимназия "Христо Ботев"

0
От РУО са подбрали сгради, които са центъра на града и са удобни за родителите
От РУО са подбрали сгради, които са центъра на града и са удобни за родителите

Тоталният ремонт и мерките за безопасност в СУ „Христо Ботев“ в Русе са причината всички ученици да проведат учебната 2018/2019 година в три други училища.

По този начин ще бъдат засегнати около 1000 ученици, от които около 88 първокласници. 

Договорът за ремонт е подписан на 21 септември 2017 година, а първата копка на обекта бе направена на 14 май 2018 година. Изпълнител е фирма ВТ Инженеринг, която строи и централната градска част на Велико Търново. 

Крайният срок за изпълнение на проект „Ремонт на пет общински учебни заведения в Русе, включително прилежащите им дворни пространства“ е 21 март 2020 година, като получените безвъзмездни средства (100%) са в размер на 12 402 900, 66 лева. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и обхваща ПМГ „Баба Тонка“, СУ „Христо Ботев“, ЦДГ „Русалка“2, ЦДГ „Пинокио“1 и ЦДГ „Пинокио“ 2.  

Такъв ремонт никога до сега не е правен и проектът е много сложен“, коментира днес Сашо Щерев - началник на отдел „Образование” в община Русе, предава Арена Медиа. Строителите са преценили още при огледа, че е невъзможно осъществяване едновременно на учебен процес и строителни дейност в СУ „Христо Ботев“, поради голямото остаряване на сградата и те не могат да поемат ангажимент за пълноценен учебен процес. „Ние не искаме да застрашим живота и здравето на колегите и учениците“, допълни Щерев.

От РУО на МОН в Русе са извършили оглед и са подбрали сгради, които да се намират в централната градска част и да са удобни за родителите, които возят с колите си децата на училище, каза Росица Георгиева – началник на РУО .

За цялата учебна година децата от 1-12 клас на СУ „Христо Ботев“ ще бъдат разпределени в следните училища:

1 и 2 клас ще учат в ПГПТ „Атанас Буров“ - съседната сграда, до ремонтираното училище. Тук изискването е първолаците да бъдат само първа смяна. Те са разпределени приоритетно, коментира Георгиева. Съобразени са чиновете и местата за отдих на най-малките.

3 и 4 клас ще учат в ОУ „Братя Миладинови“. За тях там е организирано целодневното им обучение. Тук родителите могат да паркират сутрин, следобед и вечер.

5 до 12 клас обучението ще е в АГ „Гео Милев“ в обратната смяна. Тук най-удобно ще бъде за гимназиалното обучение. Сутрин са занятията, а следобед са часовете по самоподготовка. 

Откриването на новата учебна година на 17 септември ще бъде в определените учебни заведения. 

Росица Георгиева коментира, че е планирано по този начин да се провежда процеса до края на учебната година. Ако ремонтните дейности приключат по-рано ще се вземе ново решение за преместване и помоли родителите за по-голямо разбиране. 

За сега няма информация за отписани ученици от гимназията, тъй като справката се подава от директора на учебното заведение, който все още е в отпуск. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари