Спират асансьорите без предпазен щит под кабината

2
Много от хората в жилищните блокове не са наясно с изискванията, но по данни на държавната агенция 80% от асансьорите вече са с предпазен щит
Много от хората в жилищните блокове не са наясно с изискванията, но по данни на държавната агенция 80% от асансьорите вече са с предпазен щит Снимка: БГНЕС / архив

Много от хората в жилищните блокове не са наясно с изискванията

От началото на тази година асансьорите без предпазен щит под кабината ще бъдат спирани, съобщиха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). До края на миналата година беше срокът, в който съоръженията да бъдат приведени според изискването.

Изискването е въведено през 2014-та година като част от пакет мерки за подобряване безопасността на асансьорите, каза заместник - главният директор на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Васил Василев, предаде БНР.

"Представете си го като една плоскост, една цялостна конструкция под кабината на асансьора. Идеята е, че когато се случи авария и асансьорът закъса между етажите, правилото е този, който е вътре в кабината чрез разговорното устройство, което също е в кабината и пак е част от тези мерки за безопасност, трябва да се свърже с поддържащата асансьора фирма и да дойдат асансьорни техници, които да го извадят. Установяваме, че много често лицата сами търсят начин да излязат от кабината и се случва следното - между кабината, която е заседнала между етажите и самата етажна площадка се образува едно празно пространство и при опити да се слезе от кабината върху етажната площадка, се случва човекът да залитне и да падне в това празно пространство. Предпазният щит би предотвратил именно това падане при опит за самостоятелно излизане от асансьорната кабина."

shtitove.eu

Оказа се, че много от хората в жилищните блокове не са наясно с изискванията. Николай Цеков е домоуправител в жилищен комплекс "В. Левски" във Видин: "Аз доколкото знам, всичко, което е трябвало да се направи по този асансьор, е направено, но за щит не съм чувал. Лично се съмнявам да ни спрат. Тук има възрастни хора. Ще е голям проблем да стигнат до осмия етаж."

Изискването е въведено със закон и няма вероятност срокът да бъде удължен, каза Васил Василев. "ДАМТН е съобщавала многократно за изтичането на срока чрез съобщения на своята интернет страница. Най-доброто, което може да се направи в момента, ако тези стъпки не са предприети, е съответните ползватели, домоуправителите да се свържат със съответното лице, което поддържа асансьора, за да предприемат мерки по монтирането на този щит, тъй като, ако не го сторят, със започването на новата година тези асансьори не трябва да се експлоатират. Трябва да бъдат спрени и да бъде уведомена главната дирекция за държавен технически надзор. Тези асансьори подлежат на спиране от нас, а за неизпълнение на това изискване се налагат санкции на виновните лица."

По данни на държавната агенция 80% от асансьорите вече са с предпазен щит под кабината. За тези, които все още не са изпълнили изискването, разходът ще е над 300 лева. Не се налага поставянето на допълнителна защита за асансьорите, произведени след 2003 година, тъй като те вече отговарят на изискванията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    5
    До 3
    И като как асансьорите до 20 0 3 г. са изрядни без проблем, а изведнъж през 20 2 3 г. станаха проблем!? Да, амортизация - поддръжка. Но, не и "инвестиция" в нечий джоб, заради далаверата. Като има балами, ще има и тарикати - всеки си плаща за глупостта.
  • 1
    4
    До 2
    Още 20 хрантутници на заплата? НЕ. Лебеицът ни стига. Нищоправещ на заплата. Даже и близките му го отсвириха.
  • 4
    3
    до 1
    Наръсил си куп глупости! Асансьорната уредба е етажна собствености собственикът е длъжен да инвестира в нейната безопастност - това включва поддръжка, ремонт и реконструкция. Тъй като това е съоръжение с повишена опастност, това се извършва от оторизирани лица, които съответно носят отговорност за свършената или несвършената работа, а собственикът съответно си плаща! Аз не мога да разбера къде ви е проблема да инвестирате в собствената си и на децата си безопастност!
  • 1
    2
    !@#$
    Изобщо няма да коментирам разни закони и наредби. Бе, не съм запознат с тях, а и не ми е кеф да ми отнемат част от живота. Изумително просто е да се назначат 20 сградни домоуправителя на ОБЩИНСКА ЗАПЛАТА /подчертавам/, които да вършат тая работа. За никого не е тайна, че във всеки вход се водят личностни етажни борби и няма домоуправител, който да не краде. Ми като вдигаш данъците, направи и това. Не е толкова скъпо.
  • 1
    1
    Щит с противоречия
    Асансьорът е обща част. Според Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС), единствено Общо събрание на Етажната собственост - собственици, ползватели, обитатели с 51% мнозинство, може да вземе решение за поддържането на общите части и свързаните с тях разходи в жилищната сграда. Ако живущите ползватели на асансьора имат пари - ще го осигурят предпазния щит. Обаче, ако нямат наличните събрани пари в касата на Етажната собственост, тогава трябва асансьорната фирма да го монтира за собствена сметка този прословут щит, тъй като по договор с Етажна собственост и по Наредбата са длъжни да поддържат в техническа изправност асансьорната уредба - "Допълнителни разпоредби. §1.По смисъла на наредбата: 5. (нова - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 02.04.2011 г.) "Поддържане" са всички дейности, извършването на които осигурява безопасното използване на асансьора според предназначението му, както и на неговите съставни части след завършването на монтажа и през целия му жизнен цикъл. 6. (нова- ДВ,бр.18 от 2011 г., в сила от 02.04.2011 г.) "Ремонт" е подмяна на основна съставна част, като повдигателен механизъм, кабина, табло за управление и др., с оригинална част или подмяна на предпазно устройство с предпазно устройство със същите технически характеристики, които има предпазното устройство, което се заменя.". И не става дума за "ЗАКОН", както лъже този видински циганин Васил Василев, а всъщност е: НАРЕДБА за безопасната експлоатация и техническия надзор на асансьори, В сила от 12.05.2003 г. Органи за технически надзор на асансьорите са: председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) чрез Главна дирекция "Инспекция за държавен технически надзор" (ГД"ИДТН"). Проблемът е там, че ДАМТН изнудва Етажната собственост да заплати 300 лева стойността на щита чрез същата Наредба - "Чл. 40. (Нов- ДВ,бр.27 от 2014 г.) Ползвателите на асансьори, които нямат предпазен щит под кабината на асансьора, трябва да осигурят под кабината да има предпазен щит съгласно т.5.8.2 от БДС Е N 81-80:2003".
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари