Спипали групата за имотни измами, докато теглят 600 000 лева от сметката на починала жена

0

Във връзка с образувано досъдебно производство, днес бяха извършени действия за неутрализирането на организирана престъпна група.

Разследването е започнало по сигнал, че криминално проявено лице е сключило фиктивен брак с починала жена, притежаваща няколко апетитни имоти в столицата. Според разследването, групата, в която са участвали и държавни служители на МВР и ЕСГРАОН, частен съдебен изпълнител и адвокат, е действала от 5 години. Задържани са 11 участници, сред които и организаторът, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Претърсени са 11 адреса и автомобили, иззети са множество документи, лични карти, нотариални актове и голяма сума пари. Установено е, че са направени опити да бъдат теглени стотици хиляди левове от банки от сметки на починали лица. Прокурор Милева уточни и схемата на престъплението - служители на МВР са издирвали самотни възрастни хора без наследници, а след смъртта на тези хора, служители от ЕСГРАОН издавали фалшиво удостоверение за граждански брак с човек от групата, изтривали са и наследниците на самотните хора, ако са имали такива. В този случай се излиза от установената досегашна схема за имотни измами и се действа по този нетрадиционен за престъпността начин, допълни административният ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров. По думите му, при днешната операция групата е задържана на място, докато едно от лицата, дегизирано като починалата жена, заедно с друг участник в групата, са се опитали да изтеглят 600 000 лева от банка. Служителите на банката са изискали допълнителни документи, за да забавят транзакцията. Той съобщи още, че групата се е била насочила към апетитен имот на бул. "Витоша".

"Служителите на МВР подпомагали групата, като именно те предоставяли личната карта на покойната, за да може групата да извърши тези престъпления и да се опитва да изтегли парите", уточни ст. комисар Стефчо Банков, директор на Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР. "Част от участниците в групата, МВР е разследвала за такъв тип престъпления и в миналото", коментира още той.

На този етап са установени 15 такива измами, групата е действала само на територията на столицата и всички имоти са били в София.

Предстои да се установи на кои от задържаните участници от групата ще бъде поискано задържане за 72 часа и ще им бъде повдигнато обвинение, уточниха от прокуратурата. Действията по разследването продължават.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари