Спецсъдът остави Маринела Арабаджиева в ареста

0
Подсъдимата обаче ще бъде преместена в болницата на затвора
Подсъдимата обаче ще бъде преместена в болницата на затвора Снимка: БГНЕС

Маринела Арабаджиева остава в ареста, съобщи bTV.

Апелативният специализиран съд обаче реши подсъдимата да бъде преместена в болницата на затвора.

Арабаджиева обжалва задържането си под стража, след като преди седмица Специализираният съд я остави в ареста.

На днешното заседание съдът отбеляза, че съпругата на бизнесмена Ветко Арабаджиев има здравословен проблем, но на него било реагирано веднага. Беше посочено и че поради липса на достатъчно доказателства има разколебаване в обвинението за пране на пари.

Съдебният състав е на мнение, че не може да се смята, че съпрузите Арабаджиеви са напуснали страната, за да избегнат наказателно преследване, тъй като то е започнало осем дни, след като двамата са заминали в чужбина. Съдът обаче имал основания да не може да бъде убеден, че Арабаджиева няма да има подобно поведение в бъдеще, тъй като въпреки че разбрали за започналото наказателно преследване, Ветко и Маринела не се явили пред разследващите органи.

От решението на съда стана ясно още, че няма опасност Арабаджиева да упражни натиск на свидетели. Определението на Апелативния специализиран съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Припомняме, на 30 май Арабаджиева беше екстрадирана у нас от Испания. Веднага след пристигането й в София й бяха повдигнати обвинения. На проведения разпит тя отказа да дава обяснения.

В началото на месеца под конвой беше върнат и съпругът ѝ Ветко Арабаджиев.

Ветко и Маринела Арабаджиеви са обвинени в участие в организирана престъпна група и пране на пари.

Двамата бяха задържани в Испания, където по-късно стана ясно, че са се укривали в къщата на Георги Семерджиев в Кабрера де Мар, в близост до Барселона.

По делото е обвинен и малкият им син Вълчо, който неотдавна излезе от ареста срещу половин милион лева гаранция.

На 13 март стана ясно, че семейство Арабаджиеви не желаят доброволно да бъдат върнати в България, след като Националният съд в Мадрид обяви, че ги оставя за постоянно в ареста.

Ветко и Маринела бяха пуснати за издирване от Интерпол с червена бюлетина на 19 декември 2018 г. Те се издирват и с Европейска заповед за арест (ЕЗА).

На 31 август бе извършена специализирана акция в офисите на хотел "Маринела" в София и хотел "Марица" в Пловдив, които са собственост на Арабаджиеви. Тогава бяха открити над 10 милиона лева кеш, а както се изрази зам.-главният прокурор Иван Гешев, парите излизали от всякъде - от куфари, касетки. За преброяването на парите се наложи да бъде използвана броячна машина от БНБ. По-късно беше задържан и синът на Арабаджиеви - Вълчо, който е с мярка за неотклонение постоянен арест.

На 20 септември Гешев заяви, че цялото имущество на Арабаджиеви е запорирано. Той увери, че разследването върви на пълни обороти, като според него Арабаджиеви изчаквали да видят с какви доказателства разполага държавното обвинение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Болница. Докторът сяда до леглото на пациента.
- Е, всичко е готово за операцията. Каква упойка предпочитате - по-скъпичка или по-евтина?
- По-евтина, докторе. - отговаря без колебание пациентът.
Докторът се прокашля и започва:
- Аз съм Сънчо, ида от горица...

Харесай Дунавмост във Фейсбук