Спецпрокурорът по делото "НАПлийкс" обжалва, че не стана съдия без конкурс

1
Евгения Щъркелова, която напира към съда, няма никакъв съдийски опит
Евгения Щъркелова, която напира към съда, няма никакъв съдийски опит Снимка: БГНЕС

Зам.-шефката на Специализираната прокуратура Евгения Щъркелова (преди това Станкова) е атакувала пред Върховния административен съд отказа на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да я направи спецсъдия. 

Това се вижда от електронното деловодство на върховния съд, пише Сега. Делото й е насрочено за 8 юни.

Преди месец Съдийската колегия единодушно отхвърли молбата на Щъркелова да стане съдия в Софийския градски съд. Прокурорката настоява да се възползва от т.нар. кариерен бонус за шефовете в съдебната система, докато той още действа в Закона за съдебната власт. В проекта за промени на съдебния закон, приети преди дни на първо четене от правната комисия в парламента, се предвижда не само закриването на спецправосъдието, а и премахването на кариерните бонуси за шефовете в системата, както и за членовете на Висшия съдебен съвет и Инспектората към него.

Щъркелова нашумя като наблюдаващ обвинител по делото "НАПлийкс" за изтичането на данните на милиони българи от масивите на приходната агенция. След 2 години и половина разследване делото още не е внесено в съда. По това дело Щъркелова взриви социалните мрежи, след като обяви плана на хакерите да дестабилизират държавата, като включат поливните пръскачки на парламента в неподходящ момент. "Имало е такова желание, евентуално, при преминаването на автомобили на държавния глава или гости на нашия парламент да бъде активирана поливната част пред парламента, с което да се създаде затруднение в придвижването. Такава нестабилност води след себе си и нестабилност на цялата ни политическа система!", каза тогава Щъркелова.

Прокурорката, която напира към съда, няма никакъв съдийски опит. Тя искаше да се прехвърли в Софийския градски съд, позовавайки се на текста от Закона за съдебната власт, който гласи, че "след освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник на административен ръководител лицата се връщат на заеманата преди избора или на равна по степен длъжност, освен в случаите, когато са били назначени от по-ниско ниво на орган на съдебната власт". Преди да бъде избрана за зам.-шеф на спецпрокуратурата през юли 2020 г., Щъркелова е редови спецпрокурор от 2019-а. По-рано е прокурор на районно ниво в София. По времето, когато кандидат-съдийката става спецобвинител, спецпрокуратурата се ръководи от настоящия главен прокурор Иван Гешев.

В спецпрокуратурата има достатъчно свободни места и Щъркелова може да остане там като редови прокурор, след като вече не иска да е зам.-шеф, смята съдийската колегия. Според членовете на колегията кариерният бонус важи за същия по вид орган на съдебната власт, т.е. Щъркелова може да се премести в друга прокуратура, но не и да прескочи в съда без конкурс. "Преминаването на прокурорът на съдийска длъжност става чрез конкурс за повишаване или преместване, включващ и проверка на знанията за заемане не длъжността чрез писмен изпит по конспект", обяснява още колегията в отговор на молбата на Щъркелова.

Проектът за законови промени, с които се закриват спецсъда и спецпрокуратурата предвижда магистратите да бъдат възстановени на длъжността, която са заемали преди, или да бъдат преназначени в окръжна, съответно в апелативна прокуратура. Това означава, че Щъркелова може или да се върне в Софийската районна прокуратура, или да отиде в Софийската градска прокуратура, която е равна по степен на първоинстанционната спецпрокуратура

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари