Спецпрокуратурата пази в тайна разпитала ли е Борисов за Барселонагейт

0
Близо година след като Елена Йончева сезира обвинението по казуса, сигналът ѝ е присъединен към новата проверка
Близо година след като Елена Йончева сезира обвинението по казуса, сигналът ѝ е присъединен към новата проверка

Тайна е какво работи спецпрокуратурата по проверката по "Барселонагейт", след като се самосезира по казуса на 24 февруари.

Говорителят на спецобвинението Кирил Пейчинов каза пред "Сега", че се снемат обяснения от всички замесени, но не уточни дали прокурорите вече са говорили с премиера Бойко Борисов, който всъщност е главен герой в сагата.

Пейчинов допълни, че се събират и документи, включително и по линия на международното правно сътрудничество. Той препоръча търпение да мине 2-месечният срок на проверката. Но не коментира, че има проверки, по които спецпрокуратурата работи по една година и повече. Като тази за апартамента на финансовия министър Владислав Горанов например.

Скандалът "Барселонагейт" се разрази с нова сила преди две седмици, когато испанският вестник "Ел Периодико" излезе с публикация, свързана с имоти и фирми в Барселона, които испанските власти проверяват за пране на пари. Изданието публикува три страници разследване, в което се твърди, че полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали премиерът Бойко Борисов има отношение към "международна схема за пране на пари", през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми - Numin Invest SL и Emma BGS SL, свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева.

В петък вестникът се свързва и с пиара на Борисов Севделина Арнаудова с въпроса дали премиерът вече е дал обяснения, или дали е извикан тепърва. Арнаудова не отговори.

Размърдване

Още миналия май Елена Йончева, която сега е евродепутат, сезира тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров по този казус. Едва сега обаче по нейния сигнал има някакво раздвижване, показва оскъдната информация за движението на преписката в електронното деловодство на прокуратурата.

На 25 февруари, т. е. ден след като прокуратурата се самосезира по публикацията в "Ел Периодико", папките са пратени по компетентност от Върховната касационна прокуратура в спецпрокуратурата. Там материалите на Йончева са присъединени към новата проверка и сега "преписката е за решаване при прокурор", твърди онлайн деловодството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари