Специалност "Кинезитерапия" в Русенския университет отбеляза своята тридесетгодишнина

3
Над 200 са преподавателите, работили и работещи днес в специалност „Кинезитерапия" в Русенския университет
Над 200 са преподавателите, работили и работещи днес в специалност „Кинезитерапия" в Русенския университет Снимка: Facebook

Над 200 са преподавателите, работили и работещи днес в специалност „Кинезитерапия" в Русенския университет

Днес се навършват 30 години от създаването на специалност „Кинезитерапия" в Русенския университет „Ангел Кънчев". Годишнината бе отбелязана с тържествено събрание.

Ректорът на университета – акад. Христо Белоев поздрави всички присъстващи и отбеляза, че специалността е с голямо обществено значение. Деканът на факултета –проф. Никола Събев приветства гостите, представи специалността и нейния авторитет пред аудиторията и ръководи събитието по честването на празника.

За рождена дата на специалност „Кинезитерапия" в Русенския университет „Ангел Кънчев" се приема 23 юни 1992 г. Обучението започва през учебната 1992/93 г., когато биват приети първите студенти. Днес Русенският университет има натрупан 30-годишен опит в обучението по „Кинезитерапия". През периода от разкриването на специалността до днес са се дипломирали над 1200 бакалаври и над 700 магистри от 25 випуска. Студентите завършват с много добра успеваемост и намират адекватна професионална реализация у нас и в чужбина.

Възпитаниците на специалността днес са университетски преподаватели, мениджъри и представители във водещи фармацевтични компании, собственици и управители на рехабилитационни, уелнес и фитнес центрове. Кинезитерапевти, завършили Русенския университет, работят по специалността си в редица лечебни и социални заведения, в спортни клубове и комплекси, национални отбори в различни области на спорта и други. структури на здравеопазването и спорта предлагащи дейности свързани с профилактика и рехабилитация. Много от възпитаниците на специалността получават професионално признание и реализация извън страната.

Над 200 са преподавателите, работили и работещи днес в специалност „Кинезитерапия" в Русенския университет.

Днес специалност „Кинезитерапия" е сред регулираните професии в България, което има пряко отношение към кинезитерапевтичната практика. Кинезитерапевтите са високо-квалифицирани специалисти обучени да извършват функционално-диагностична, профилактична, лечебна и рехабилитационна дейност при лица от всички възрастови и професионални групи, включително здравно образование, промоция и превенция на здравето и спорт. За практическо обучение на студентите се ползват базите на Лечебни заведения „Медика", УМБАЛ „Канев" – град Русе, центровете за социални услуги на територията на град Русе. Партньори на Русенски университет са и голям брой лечебни заведения в страната, с които университета има сключен договор за сътрудничество.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    7
    Така е
    Когато фактите говорят, тогава "хвалещият се" мълчи.
  • 8
    6
    До Русенец
    Оценките в Рейтингова система и при акредитация на всички специалности от ВУЗ включват и оценка за реализацията на дипломираните студенти по завършената специалност, включително и размер на получаваното трудово възнаграждение и осигурителен принос. Така че оценките на държавните органи, които са посочени в преходните коментари са показателни.
  • 3
    5
    Русенец
    Най-реалната оценка за едно обучение е, колко от изкаралите курса си работят по специалността. Имате ли такава статистика?
  • 7
    4
    Допълнение на 2
    Оценката от акредитацията на специалност Кинезитерапия е на минималното ниво - 8,24 от 10 възможни. Хвала вам за 30-те години "големи" постижения. Само че държавният орган за оценяване и акредитация казва друго за нивото на обучение, нищо че хвалбите ви са пресолени. Към тази "висока" оценка се придържат направленията Педагогика с оценка 8,02, Акушерка - 8,21, Мед. сестра - 8,27 (https://www.neaa.government.bg/129-profesionalni-napravlenija/444-akreditirani-profesionalni-napravlenija-v-ru). Това са направленията с най-ниски акредитационни оценки в РУ. Фактите говорят красноречиво.
  • -4
    3
    Хепи Енд
    Специалност Хепи ЕНД.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари