Специалист "Уши, нос, гърло": Не започвайте лечение на хрема с антибиотици!

1
Извън България децата ходят на градина сополиви, мажат си сополите по дрехите и никому не прави впечатление това, заяви д-р Йорданов
Извън България децата ходят на градина сополиви, мажат си сополите по дрехите и никому не прави впечатление това, заяви д-р Йорданов Видео: NOVA

"Децата, употребяващи антибиотик, са много по-болни", категоричен е специалистът по УНГ

В повечето случаи хремата се предизвиква от някакъв инфекциозен агент - вируси или бактерии. Често започва като вирусна инфекция, след което се наслагва и бактериална инфекция. В детските колективи се въртят няколко вида микроорганизми, които децата си обменят активно помежду си. Контактът с тези микроорганизми не може да го спрем. Единственото решение е имунната система на детето да узрее. Това заяви д-р Станислав Йорданов, специалист „Уши, нос, гърло” в предаването „Пулс” NOVA NEWS.

При инфекциозните хреми секретът често е воднист. Нормално е след това секретът да се промени, да стане по-гъст, обясни медикът.

Той разказа, че извън България за наличие на хрема децата дори не ги връщат от детска градина. „Често те ходят сополиви, мажат си сополите по дрехите и никому не прави впечатление това. Хремата може да направи някои усложнения, но тя е физиологичен период на детето и не може да бъде избегнат”, обясни д-р Йорданов.

Според него първата грешка, която наблюдавам, е масовата употреба на антибиотици и антибиотични продукти за хрема. Когато има усложнения, може да се наложи употребата на антибиотика, каза медикът. Той препоръча за всяка една хрема трябва да опитваме неантибиотично лечение, за да се тренира имунната система. Когато започваме лечение с антибиотик, прекъсваме имунното дразнене. Децата, употребяващи антибиотик, са много по-болни, каза д-р Станислав Йорданов. "В България се използват прекалено много антибиотици", смята специалистът по уши, нос гърло и допълни, че все повече лекарите се сблъскват с антибиотична резистентност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари