Специалист: Кристина се страхуваше много, беше в емоционална криза

2
32-годишната жена първоначално се бояла да потърси помощ - била е оценена от специалисти с много висок риск за живота
32-годишната жена първоначално се бояла да потърси помощ - била е оценена от специалисти с много висок риск за живота

32-годишната жена първоначално се бояла да потърси помощ - била е оценена от специалисти с много висок риск за живота

Жената, намерена мъртва в багажник на кола в София, е била в емоционална криза и се е страхувала изключително много за живота си. Това каза в изявление представител на неправителствената организация, към която жертвата се обърнала за помощ преди време, предаде NOVA.

Допреди смъртта си 32-годишната Кристина не била съвсем сигурна в това какво иска да направи. "Жените често решават да не подават веднага сигнал в полицията. Една от причините за това са, че в обществото битува схващането, че институциите няма да помогнат. Другият мотив са заплахи, идващи от страна на насилника", обясни специалистът.

Извършителят е имал собственическо чувство към нея и желание да я подчини.

"Първоначално тя се страхуваше да дойде до тук. После се срещна два-три пъти с психолог и веднъж - с адвокат. Оценена е с много висок риск за живота", каза още представителят на НПО.

Комуникацията с полицията трябва да бъде на друго ниво, обясни представителят на неправителствената организация. „В българското общество множество години на спешния тел. 112 има над 110 хил. сигнали за домашно насилие. Всяка седмица има убита жена. Ние сме се обръщали към държавата да работим съвместно. В политическата криза се пренебрегват случаите за насилие над жени. Бяхме предложили интимната връзка да влезе в законодателството по защита, но политиците отмениха това”, обясни специалистът.

"Ние помагаме жените сами да подадат сигналите за насилие, адвокатите само консултират за детайлите. Жените, които са в риск, трябва бързо да подават сигнал", заяви специалистът. "В закона няма такова нещо някой друг да сигнализира полицията", уточни тя.

Тя разказа, че на 3-ти април вечерта полицията е започнала издирване на Кристина, а от неправителствената организация през цялото време са помагали на полицията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Калоян
    Взехте си паричките, нали сте НПО, всичко ви е ясно, много голям бил риска за нея. И КАКВО НАПРАВИХТЕ
  • 6
    1
    ...
    Оценили я специалисти с много висок риск за живота, адвокат я консултирал но женичката я пречукали в края на краищата. По просташка смърт от да те утрепе ревнив чекиджия няма за една жена. Сега и двайсето, че нямало в закона такова нещо друг да подавал сигнал. Когато я убиха, всички се хванаха за закона. Как няма да подадете щом е била с такъв висок риск. Иначе закони тук не съществуват, обаче убият ли някой всички го цитират денонощно. НПО то е за прокурор. Каква е ползата от НПОто ? Консултацийка и бягай се спасявай. Абсурдите тук копят дъното на дъната.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари