Спецакция в дома на главният свидетел в “Осемте джуджета”

1
Претърсва се имот, за който има данни, че живее бизнесменът Илия Златанов
Претърсва се имот, за който има данни, че живее бизнесменът Илия Златанов

Разследването по скандала "Осемте джуджета" започна с обиск в къщата на потърпевшия – бизнесменът Илия Златанов

Във вторник вечерта маскирани полицаи са влезли в дома му на столичния булевард "Симеоновско шосе". Това става ясно от кадри от охранителна камера в къщата. Те бяха публикувани във фейсбук от организацията Антикорупционен фонд (АКФ), автор на разследването "Осемте джуджета". Кадрите са предоставени от дъщерята на Златанов, съобщи Mediapool.bg.

А това не е ли камера?

От видеото се вижда, че в къщата няма никого, но камерата се управлява дистанционно. При влизането на маскираните полицаи се задейства алармата. Около минути по-късно трима от тях влизат в самата постройка.

"А това не е ли камера?", пита единият униформен. Друг светва с фенерче в камерата. След това тримата бързо излизат от помещението.

Защо се обискира домът на Златанов, засега няма обяснение. По последна информация подалият жалба бизнесмен се намира в чужбина.

Осемте джуджета

Прокуратурата, която по принцип бързо се самосезира по медийни публикации, чака няколко дни преди да се задейства по казуса „Осемте джуджета“. След това обяви, че започва проверка. Досега резултати не са съобщавани.

Златанов твърди, че е бил изнудван от бившия следовател Петьо Петров-Пепи Еврото и хората около него да прехвърли бизнеса си за милиони под заплаха, че иначе ще бъде вкаран в затвора, а синът му ще умре в болница. Златанов е собственик на дупнишката фирма за производство на асансьори "Изамет". Заради конфликт със сина си, той се обръща за помощ към бившия следовател и настоящ адвокат Петров. Веднага след това прокуратурата се задейства – образувано е дело, извършени са и арести.

Впоследствие обаче Петров заявява на Залатанов, че трябва да прехвърли бизнеса си на непознат за него човек. Междувременно неговите хора казват на бизнесмена, че са открили документи за над 30 кг. негово злато. Ценният метал е оставен на съхранение в прокуратурата. Всички срещи с Петров се правят в ресторант "Осемте джуджета" на столичната улица "Шандор Петьофи". Освен бившия следовател водеща роля в историята има и съпругата му Любена Петрова, която преди години нашумя с организацията "План Б" – главен организатор на протестите срещу председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и пръв поддръжник на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров.

Според Златанов Петров е имал подкрепата на висши прокурори от специализираната прокуратура и националното следствие. Той твърди, че ги е виждал в "Осемте джуджета".

Историята

Досега АКФ е излъчил две част от интервю със Златанов. Преди това авторът на разследването – журналистът Николай Стайков бе заплашван от неизвестни лица, след това бе привикан на разпит, а отскоро е и с охрана.

В първата част Златанов разказа как е започнало всичко. Той твърди, че е подписал споразумение, според което Петров трябвало да му върне парите и да делят наполовина. След това обаче бившият следовател започва да настоява за прехвърляне на целия бизнес.

Златанов твърди и че са му били отнети около 35 килограма злато. Според него прокурори са фабрикували документи, за да се случи цялата схема.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари