Медици от Русе: Хартиената рецепта е по-добра за спешната помощ

1
Електронните рецепти допълнително затруднявали натовареното ежедневие на лекарите
Електронните рецепти допълнително затруднявали натовареното ежедневие на лекарите Снимка: БНТ

Електронните рецепти допълнително затруднявали натовареното ежедневие на лекарите

Спешните медици да изписват електронни рецепти за антибиотици, предложи здравният министър Христо Хинков пред депутатите от здравната комисия в парламента. Предложението обаче не се приема еднозначно от работещите в бранша. Медици от Спешното отделение на многопрофилна болница "Канев" в Русе смятат, че при използването на хартиени рецепти се допускат по-малко грешки и своевременно може да се направи корекция, за разлика от електронните.

"Аз лично мисля, че хартиената рецепта е по-добра за спешната помощ, защото електронните рецепти много затрудняват работата на един лекар на дневен ред, защото отнема много време изписването на електронна рецепта. Второто е, че шанса за грешка при изписването на електронни рецепти е голям, поради факта, че трябва да се въведат много полета и не може да се въведе каквато и да е корекция при вече изписана рецепта", каза д-р Стоян Киряков, цитиран от БНТ.

"Предимно издаваме електронни рецепти, все пак хартиените не ги приемат. Нямаме затруднения в издаването, въпросът е, че повече пациенти от спешните се приемат в отделенията за лечение, защото повечето пациенти имат необходимост от болнично лечение, а не от амбулаторно такова. Рядко се изписват антибиотици просто за профилактика вкъщи, има си строги индикации за изписването на антибиотици", коментира д-р Денис Велиев.

Според медиците хартиените рецепти са предпочитани и от лекарите от Спешна помощ, които работят на терен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари