Спешна помощ: Ние сме на ръба на възможностите си

1
"Нямаме материален и човешки ресурс, който да отговори на ръста на заразените", заявяват медиците от Спешна помощ
"Нямаме материален и човешки ресурс, който да отговори на ръста на заразените", заявяват медиците от Спешна помощ Снимка: Dunavmost, архив

Медиците и работещите в Спешна помощ са категорично против разхлабването на мерките у нас

В отворено писмо те се обръщат към управляващите с молба да не се отпускат ограниченията, предвид ситуацията с пандемичната обстановка, когато имаме черни рекорди по новозаболели. Медиците обясняват, че не просто изнемогват, а вече и не желаят да носят отговорност заради неадекватната на нуждите на пациентите спешна помощ

Ето и пълния текст на писмото им: 

Министерство на здравеопазването отчита, ден преди разхлабването на противоепидемичните мерки, за един ден 5176 новозаразени/ръст с 679човека/ ,155 починали, 9811 хоспитализирани. Всички тези показатели сочат отново ръст на заболели и усложнени пациенти, които ние трябва да диагностицираме, лекуваме, транспортираме и хоспитализираме. Колкото повече са заразените ,толкова повече ще е броят на усложнените пациенти по време на и след КОВИД инфекцията.

Това е непосилно за нашата армия от 300 мобилни екипа,160 филиала за спешна помощ и около 40 спешни отделения на територията на страната. Много от колегите ни се разболяха и се налага да осигуряваме графика с извънредни дежурства. Ние сме на ръба на възможностите си и заявяваме,че отказваме да носим отговорност за закъснялата и неадекватна на нуждите на пациентите ни спешна помощ.

Ние искаме пациентите ни да получават своевременна и равнопоставена спешна медицинска помощ, но нямаме материален и човешки ресурс, който да отговори на ръста на заразените. Вината за закъсненията на мобилните ни екипи и лутането по болниците, закъснелите или нереализирани хоспитализации е на управляващите, които не осигуриха адекватни на ръста на епидемията противоепидемични мерки и своевременна масова ваксинация на населението.

Призоваваме министъра на здравеопазването незабавно да отмени заповедта за разхлабване на противоепидемичните мерки от 1.04.2021, защото считаме ,че тя е гавра с труда на всички медици на първа линия и заплаха за спасяване живота на нашите пациенти!

Д-Р Д.КАТЕЛИЕВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРСМП

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари