Спазвайте карантината. Не спазвайте карантината. Брифингът на щаба

0
Междувременно стана ясно, че България очаква регистрацията на ваксините на европейско ниво. Страната е заявила интерес към три от шест ваксини
Междувременно стана ясно, че България очаква регистрацията на ваксините на европейско ниво. Страната е заявила интерес към три от шест ваксини Снимка: Bulphoto

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов каза, че България успешно се справя с епидемията от коронавирус, а по-малко от половината легла в болниците са заети. Брифингът на Националния оперативен щаб, който беше предаван на живо от много медии, изпрати две противоречиви послания към българите - един от специалистите призова за спазване на карантината, а друг призова за "по-либерален" подход

България е на седмо място в Европейския съюз по смъртност от коронавирус. Смъртността за последните 14 дни в страната е 9.86 на 100 000 души, съобщи още министърът, пише Свободна Европа.

През последните седмици в Бълагария се отбелязва рязък ръст на разпространението на COVID-19. Активните случаи са почти 60 хиляди, а близо 2 хиляди души вече загубиха живота си. Всеки ден идват сигнали за недостиг на легла в болниците.

По думите на министъра обаче страната се справя.

"Мерките, които се взеха до настоящия момент, показват, че ние успяваме да се справяме успешно с контрола над коронавирусната инфекция на територията на страната", каза Ангелов. По думите му не се планира затваряне, подобно на това през пролетта, когато броят на заразените беше стотици пъти по-малък.

Новият ръст на заболели наложи и въвеждането на някои нови противоепидемични мерки, сред които часови диапазон, в който хората над 65 могат да пазаруват, и дистанционно обучение за учениците от 5-и до 12-и клас в районите с висока заболеваемост.

По време на брифинга пред медиите бяха съобщени противоречиви послания от членове на щаба. Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов отхвърли твърдение на доц. Атанас Мангъров, който наскоро оглави ковид-клиниката в Инфекциозна болница в София

Според Мангъров не е необходимо контактните лица да бъдат карантинирани – противно на практиката по света до момента. Проф. Балтов каза, че "категорично не е съгласен с изводите" на доцента и даде като пример положителен пациент с коронавирус, който по-късно е имал отрицателен тест, но е заразил между 18 и 25 души.

"Моето мнение е, че е безсмислено всеки контактен на заразен с коронавирус да се карантинира. Мисля, че вече е време да си отпуснем малко душата и да действаме по-медицински", каза Мангъров.

Веднага след това Балтов репликира:

"Категорично не съм съгласен с доцент Мангъров относно думите му за карантинирането. Не споделям, че трябва да сме по-либерални, напротив - трябва да се спазват карантинните мерки и да сме по-дисциплинирани".

По информация на министъра на здравеопзването на национално ниво заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 40 %, а на интензивните (към 11 ноември) е 23 на сто.

„Тези числа за условни и динамични, защото тече абсолютен процес по реорганизация на цялата здравна система, съгласно плана, който следваме“, каза министър Ангелов.

Междувременно стана ясно, че България очаква регистрацията на ваксините на европейско ниво. Страната е заявила интерес към три от шест ваксини. "Тези три ваксини са от първите, които ще получат регистрация от Европейската агенция по лекарствата. Ваксинацията, когато е възможна, ще бъде доброволна", каза министърът. По думите му тя ще е безплатна за всички.

По света над 52 милиона души вече са заразени с коронавирус от пролетта, когато Световната здравна организация обяви коронавирусната инфекция за пандемия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари