Спасителят на щъркелите отглежда момче от дом за сираци

0
Сафет вярва, че Господ ще му даде здраве за добрините
Сафет вярва, че Господ ще му даде здраве за добрините

Сафет Халил от с. Зарица, който спаси от измръзване 5 щъркела, помогнал и на 15-годишно момче от дома за сираци в Главиница.

Давал му храна и пари, а като навършил пълнолетие, го взел вкъщи, предава 24 часа.

30-годишният вече Стоян, който е с лека умствена изостаналост, и досега помага в стопанския двор. Сафет не го е осиновил официално, но го има като свое родно дете.

Отделно с жена си Хабибе имат дъщеря и син. Радват се и на внук.

Казват, че човек идва на бял свят с името - на арабски Сафет означава чист мъж, наивен, син. Точно такъв го описват и неговите съселяни.

За него кметът на Зарица Феджри Билял разказва, че от дете има любов към животните и че добрината е заложена в него.

На Сафет разчитат за снегопочистването в селото заради техниката, с която разполага. Не е оставил селото без хляб в най-тежките зими. Извозвал е родилки и болни на хемодиализа.

Вадил е хора от 3-метрови преспи.

Сафет Халил е земеделски производител. Семейството му има 100 дка земя, сеят тикви, чубрица и слънчоглед. Отдавна обаче Сафет се е отдал на техниката и е оставил със земята да се занимават по-младите. Преди години купил стопанския двор на бившето ТКЗС и разположил селскостопански машини, с които оре и сее в селото.

Сафет и приятелите му, които се грижат за измръзналите щъркели, така са възпитани - да помагат на всеки в беда.Човек или животно - няма значение.

Казват, че щъркелите за тях са благородни птици. Така знаят от предците си, които в минали години са подслонявали на застрашените от бялата смърт прелетни птици.

Птицата, казват местните, е символ на семейните ценности и взаимната отдаденост. Такава птица не бива да бъде оставена да загине.

Хиляди са посланията и благословиите, които Сафет получи в социалните мрежи. 54-годишният мъж вярва, че Господ ще му даде късмет и здраве за добрината, която е сторил.

Искрата на Сафет запали сърцата на десетки семейства добруджанци, които като него излязоха по нивите в Силистренско и подслониха щъркели, хванати в ледения капан на зимата.

Стотици птици бяха спасени, 21 щъркели и досега са в гаража на община Дулово.

Когато намират замръзналите щъркели в Зарица, Сафет ги настанява в стаичка в стопанския двор. Първата му работа е да ги стоплят. След това Сафет купува риба, с която да ги храни. Цяла нощ не спи, за да е сигурен, че всичко с птиците е наред. На другия ден предава щафетата на колеги и приятели.

Сафет казва, че Господ го е наказал в миналото. С операция на гърлото е и говори с машинка, вече четири години. Но вярва в Божието благословение.

Снимките на Сафет с щъркелитеобиколиха страната ни на 19 март - деня, в който за 16-и път в. “24 часа” отличи достойните българи. Сафет стана първият номиниран от новата кампания.

За него писаха британският в. “Гардиан” и агенция Франс прес.

Интересът го притеснява - обективите и камерите смущават скромния мъж. Иска му се интересът да е повече към самите птици. Те са важните, споделя той и гордо ги показва.

На Сафет Халил бяха връчени поздравителни адреси от министъра на околната среда Нено Димов и от областния управител на Силистра Ивелин Статев. Такива получиха и кметът на Зарица Феджри Билял, и Левент Садък, който е бил рамо до рамо със Сафет при спасяването на щъркелите.

Екоминистърът изпрати и специален подарък за Сафет - екопечка на твърдо гориво.

“Знам, че щъркелите са божествени птици, символ на здраве и дълголетие. Спасих петте щъркела и го направих със сърце и съвест. Нека тези щъркели да донесат на всяко семейство, без значение религия, етнос и вяра, благословение, здраве и късмет”, сподели Сафет.

В понеделник пускат птиците с пръстени.

Експерти от екоинспекцията в Русе ще поставят алуминиеви пръстени на уловените бели щъркели в Силистренско и после ще ги пуснат.

Дейността е съгласувана със специалисти от Центъра за рехабилитация и размножаване на редки видове на “Зелени Балкани” в Стара Загора. Пръстените са предоставени от НПО, но дейността се координира от Българсктаа орнитологична централа към БАН. Всеки пръстен съдържа информация – уникален номер и имената на страната и организацията, от която е поставен.

Опръстеняването е един от най-простите и достъпни методи за изучаване на миграцията и поведението на птиците. Повторното улавяне, наблюдение или намиране на мъртви екземпляри е незаменим източник на информация за птиците.

Продължават да постъпват сигнали за бедстващи птици, съобщават от РИОСВ – Русе, но към момента те са неоснователни, тъй като птиците не са наранени или с обледенени крила.

Според еколозите между 100 и 200 екземпляра в района Силистра – Шумен – Русе са спасени от хора по домовете им и по други места. Вече в 10 села екип ветеринари е прегледал спасените щъркели. Иззети за допълнителна помощ са 4 щъркела с фрактури на крака и криле, както и един мишелов от Силистра.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари