Социолог: Шансовете вот на недоверие да мине са по-големи от когато и да било

0
Народното събрание ще проведе извънредно заседание утре, като единствената точка е дебатът по вота на недоверие към кабинета
Народното събрание ще проведе извънредно заседание утре, като единствената точка е дебатът по вота на недоверие към кабинета

Народното събрание ще проведе извънредно заседание утре, като единствената точка е дебатът по вота на недоверие към кабинета

"За първи път шансовете на вот на недоверие да мине са по-големи от когато и да било", това каза социологът Елена Дариева от агенция „Насока“, в дневния блок „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“.

„Това, което знаем, е, че в момента на внасяне на вота подкрепа за него бе изразена от представители на „Има такъв народ“, на ДПС и на „Възраждане.

Какво показва бързият преглед на разстановката на силите в парламента?

"ПГ на ГЕРБ-СДС е с 59 народни представители, ИТН от петък, 17 юни, както знаете, вече е с 19 народни представители, ДПС има 34, а „Възраждане“ – 13. Т.е. опозицията или формациите, които застават зад внесения вот, разполагат със 125 народни представители. Според член 89 от Конституцията на Република България вотът на недоверие се гласува по искане на 1/5, което вече е изпълнено като условие, а за да се приеме това, трябва да са гласували повече от половината от всички народни представители, т.е. 121“, коментира тя.

Тя отбеляза, че ако вотът на недоверие бъде подкрепен, това ще създаде прецедент в най-новата история на българския парламентаризъм.

„Досега опитът ни показва, че не сме имали нито един успешен вот на недоверие. Като че ли за първи път шансовете на този вот на недоверие да мине са по-големи от когато и да било“, поясни социологът.

Темата на вота, който бе внесен от ПГ на ГЕРБ-СДС на 15 юни, е „Провал в сферата на публичните финанси и икономическата политика“, припомни тя.

Народното събрание ще проведе извънредно заседание утре, на 21 юни, като единствената точка е дебатът по вота на недоверие към кабинета. Гласуването, съгласно установените правила, както знаем, е 24 часа по-късно, т.е. очакваме го в сряда следобед.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари