Социалният министър: Повишени ще бъдат само пенсиите, при които формулата сочи, че има благоприятна промяна

1
От 1 октомври ще има т.нар. модифицирано осъвременяване на пенсиите
От 1 октомври ще има т.нар. модифицирано осъвременяване на пенсиите Снимка: МТСП

"Около 1,6 млрд. лева ще струва на бюджета осъвременяването на пенсиите от 1 юли и преизчисляването им от 1 октомври. Опитахме се в рамките на този ресурс да предложим най-справедливото увеличение за пенсионерите"

 Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков пред журналисти преди началото на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което бяха обсъдени предлаганите от правителството антикризисни мерки за подкрепа на хората и бизнеса в условията на висока инфлация.

Той обясни, че първоначалният вариант за увеличение на пенсиите от 21,6% за всички би задълбочил разликите между по-старите и по-новите пенсии, "защото увеличаването на минималната пенсия от 370 лв. и на 1 500 лв. максимална пенсия ще е много различно“. Министър Гьоков подчерта, че предложеният от правителството вариант за увеличаване на всички пенсии с 10% и добавяне към техния размер на изплащаните към момента 60 лв. ковид добавки е по-справедлив.

Министърът добави, че от 1 октомври ще има т.нар. модифицирано осъвременяване на пенсиите. „Това е един вид ново преизчисление на пенсиите, чиято цел е да доведе до сближаване на отпуснатите по-назад във времето пенсии с тези, които са отпуснати по-скоро", каза той. В резултат на преизчислението се очаква 770 000 пенсионери да получат 15% средно увеличение на пенсиите. Повишени ще бъдат само пенсиите, при които формулата сочи, че има благоприятна промяна, обясни министър Георги Гьоков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари