Соня Кадиева: Може да има наказателна процедура срещу България заради мораториума

0
"Тези цени, които виждаме в Западна Европа са подобни на тези тук, ние сме като скачени съдове и няма как цените да се различават", допълни тя
"Тези цени, които виждаме в Западна Европа са подобни на тези тук, ние сме като скачени съдове и няма как цените да се различават", допълни тя Снимка: Евроком

Председателят на Асоциация "Свободен енергиен пазар" с първо телевизионно интервю, пред "ЕвроДикоФ" по Евроком

"Ние като търговец на ток, лицензиран, закупуваме един обем ел. енергия и ако имаме нужните обеми - продаваме. Второто място, от което може да купуваме е от енергийната борса", това заяви Соня Кадиева, председател на Асоциация "Свободен енергиен пазар" в първото си телевизионно интервю, специално за "ЕвроДикоФ".

"Търговията е възможна както навън, така и навътре. Ако видим икономическа възмоност да се изнася - изнасяме. Ако цената е по-добра навън, тогава внасяме", допълни тя.

"Такива възможности няма, защото този екран на който ставаха тези сделки, вече не работи. Този auto-click метод е преустановен", сподели още Кадиева на въпрос за това, че преди време определени хора са печелили милиони, след като са разполагали с конкретна информация, че в определен момент ще се пусне евтино количество ток, което после е препродавано на висока цена.

"Този случай би трябвало да се разследва от регулатора", сподели тя по въпроса за това, че АЕЦ "Козлодуй" не е спасил пазарните правила при предварителното пускане на блок 6, за когато има предположение, че само една определена фирма е знаела, че ще се пусне евтин ток на търг, който след това е продаден за милиони.

"Тези цени, които виждаме в Западна Европа са подобни на тези тук, ние сме като скачени съдове и няма как цените да се различават", допълни тя.

"Когато искаме да бъде либерализиран пазар трябва да спазваме пазарните правила", каза още Кадиева.

"Точно поради тази причина може да има наказателна процедура срещу България, (заради мораториума върху цената на тока б.р.) защото не спазваме напълно правилата за либерализация", уточни тя.

"Частните клиенти ще плащат същата цена, която плащат бизнес абонатите", подчерта тя за това какво ще се случи, ако се стигне до пълна либерализация на българския енергиен пазар.

"С определени промени в правилата за търговия, ще може да се организират търгове, които да задоволяват вътрешното потребление. Тези неща трябва да бъдат обсъждани", категорична беше тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари