Солени цени на чадърите по плажовете ни чакат това лято

1
Концесионерите вече няма да ползват отстъпки от държавните такси
Концесионерите вече няма да ползват отстъпки от държавните такси

Солени цени на шезлонгите и чадърите по Българското Черноморие ни чакат това лято.

Концесионерите вече няма да ползват отстъпки от държавните такси срещу сваляне на цените на плажните принадлежности, пише Сега.

Две поредни лета заради ковид пандемията Министерството на туризма договаряше отстъпка от концесионната такса, ако стопанинът на плажа свали цените на чадърите и шезлонгите. Идеята бе българското Черноморие да е по-привлекателно за родните туристи, след като редица държави спряха пътуванията на свои граждани заради коронавируса.

"Отстъпките се ползваха по време на пандемията като държавна помощ. За този сезон няма одобрени такива мерки от страна на Европейската комисия", заяви тези дни министърът на туризма Христо Проданов. "Концесионерите ако желаят, може да оставят по-ниски цени на плажните принадлежности или въобще да нямат цени. За сметка на това контролът от министерството ще бъде по-засилен по плажовете този сезон", каза още министър Проданов.

Министерството на туризма вече е сключило няколко нови договора за стопанисване на плажове. В тях са посочени и максималните цени, на които може да се предлагат плажните принадлежности. Таванът на цените на чадърите варират от 5 до 15 лв., съобщава TravelNews. Най-скъпи традиционно са в големите курорти Златни пясъци, Слънчев бряг, Свети Влас и Созопол.

Миналата година от над 130 плажа по нашето Черноморие концесионери и наематели намалиха цените на чадъри и шезлонги в половината от тях, като на места цените бяха символични от 1 лев. На 11 плажа дори нямаше никакви такси. Имаше концесионери обаче, които се изхитриха като наред с по-евтината сянка включиха в плажната услуга супер скъпи напитки, шалтета и дори 5 лв. такса за безжичен интернет.

Към момента Министерството на туризма e обявило 27 търга за наем на плажни ивици с тайно наддаване за период от 5 години. Сред тях са ивици в Царево, Елените, Поморие, Китен, Бяла, Варна.

За други вече има определени победители със заповед на министъра на туризма - сред тях са Равда, Несебър, Балчик, Черноморец, Каварна. Именно от тези договори става ясно, че обявените цени за чадъри и шезлонги варират от по 5 до 10 лв. 

ТАВАН НА ПЕЧАЛБАТА

Да се въведе таван на печалбата на плажните концесионери, поиска от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) по повод прогнозите за по-скъпи чадъри и шезлонги това лято. От асоциацията призовават Министерството на туризма да предприеме мерки, които да гарантират спокоен и успешен летен сезон.

"Ваканционният летен туристически продукт е тясно свързан с плажа. Туристите пристигат у нас основно заради морето, затова и стойността на чадърите и шезлонгите са част от стойността на продукта. И ако държавата не намери начин да регулира тeзи процеси, ние ставаме изключително неконкурентни на Турция и Гърция", коментира председателят на БХРА Георги Щерев.

От БХРА подчертават, че заради войната в Украйна отново туризмът ще бъде най-пострадалият сектор, така както беше през последните две години заради пандемията. Затова призовават туристическият министър Христо Проданов да наложи таван на печалбата на плажните концесионери в размер на 20-30%, като това ще е вид подпомогне на ваканционния туризъм, без да струва на държавата допълнителни средства.

Открай време хотелиерите в морските курорти имат претенции те да стопанисват плажовете, вместо да се дават на концесионери. От БХРА посочват, че в големите курорти почти на 100% спечелилият концесионер преотдава ивицата на хотелиери на значително по-висока цена. Хотелиерите са принудени да поемат голяма част от този висок разход за своя сметка, за да може крайният туристически продукт да е на атрактивна цена.

От асоциацията изчисляват, че наемът на един комплект чадъри и шезлонги за сезона, който се заплаща от хотелиерите в курортите към концесионерите на държавните плажове, достига 1500 лева за този сезон. Освен това при преотдаването на ивиците на хотелиерите тяхна отговорност става осигуряването на чадъри и шезлонги, почистване на плажа, намирането на персонал, а единственият ангажимент и разход на концесионерите е осигуряването на спасители и медицинско обслужване.

"Тези концесии са направени за определени хора и държавата си затваря очите за тези детайли. Непроменящият се концесионен модел показва поредното безхаберие в туризма. Хората, които загробиха сектора с тези концесии, са още на работа в Министерството на туризма", коментира зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари