"Солен" 15-ти септември за семейния бюджет тази година

0
Близо 300 лева на дете е необходимо за пълната подготовка на учебната година
Близо 300 лева на дете е необходимо за пълната подготовка на учебната година Снимка: БГНЕС / Архив

В началото на септември сме и вече тече трескавата подготовка на учениците за първият учебен ден

Много вълнуващо за родителите е изпращането на първокласник в училище. Моментът е на промяна, на настъпване на ново и различно събитие. За родителите това са нови грижи и подготовка, информира БНР. 

С 20% до 30% е поскъпнала подготовката и набавянето на учебни материали - традиционните тетрадки, раници и пособия, за един ученик за предстоящата учебна година, според собственици на книжарници в Кърджали, като най-скъпа е раницата, която може да струва до около 40 лева.

Семейство в което имат двама ученика във втори и трети клас, за всяко дете са заделили приблизително по 300 лева от семейния бюджет, за да го подготвят за предстоящата учебна година.

„Освен традиционните материали за училище, които ще са им необходими, сме купили дрехи за първия учебен ден, спортни екипи, маратонки за час по физическо. И все още ще има какво да се купува. Моето семейство сме заделили приблизително по 300 лева за всяко дете, за началото на тази учебна година,“ разказва майка на ученици във втори и трети клас.

В интернет може да попаднете на десетки съвети, как родителите да се подготвите за първия учебен ден, който е на 15 септември.

А знаете ли защо България е може би единствената страна в Европа, която учебната година започва на тази дата?

До 1921 г. учениците са се връщали в класните стаи на 1 септември. През 1919 г. на власт у нас идва Александър Стамболийски заедно с партията му “Български земеделски народен съюз”. Създадена като професионална организация на селяните у нас, тя съвсем очаквано съобразява политиката си с тяхното ежедневие и нужди.

Именно заради това през 1921 г. Стамболийски и партията му взима решение първия учебен звънец да бие с две седмици по-късно. Причината - за да може децата да помагат в прибирането на реколтата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари