Собствениците на необитаеми жилища започват да плащат за поддръжка на общите части

8
30% от жилищата в Русе са необитаеми
30% от жилищата в Русе са необитаеми Видео: КИС 13

30% от жилищата в Русе са необитаеми

Собствениците на необитаеми жилища започват да плащат за поддръжка на общите части на етажната собственост в размера, който е определен за един ползвател.

Това предвижда промяна в закона за управление на етажната собственост, която влезе в сила от началото на тази година.

По закон разходите за управление и поддържане на общите части се разпределят поравно според броя на собствениците, ползвателите и обитателите и членовете на техните домакинства независимо от етажа, на който живеят.

Според промените в закона обаче, за самостоятелен обект, в който се пребивава не повече от 30 дни в рамките на една календарна година, тези разходи вече се заплащат в размера, който е определен за един собственик, ползвател или обитател.

Според Цветелин Цонев, който е домоуправител в Русе, тази промяна води до справедливо разпределение на сумата за поддръжка, предвид това, че около 30% от жилищата са необитаеми.

За момента нямаме затруднения при събиране на таксата от собствениците на необитавани жилища, споделя Цветелин Цонев, предаде телевизия КИС 13.

Припомняме, че през септември миналата година влязоха в сила и други промени в закона за етажната собственост, които улесняват работата на домоуправителите, сред които е намаляването на кворума за вземане на решения от 67 на 51%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    11
    Независим
    Ние не живеем в апартамента, който е необитаем, но си плащаме такса вход. Без служебен домоуправител. От тези средства се отделя за чистачка и текущи ремонти. Няма асансьор. Даваме 4 лв.
  • 17
    10
    Aramco
    Всичко идва от т. нар. "Професионални домоуправители"! Там е заровено кyчeтo. Искат да лапат такси и от празните апартаменти! Всеки търси сигурен месечен доход, колкото се може по-солиден. А на тези им се усладиха готовите парички за нищоправене. Както знаем, страната ни е една от най-корyмпиpаните, така че да се осигури парламентарно лоби за всяка една НЕсправедливост и мръсотия срещу народа от користни групи негодяи НЕ Е НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ! Всеки се стреми да се докопа до ТАКСИ и го узаконява!!! Така че колкото и да не можете да се гледате във входа, просто го преглътнете и стойте настранa от "Професионални домоуправители"! Все някак ще се разберете, но не хрантутете поредните къpлeжи и пapa3ити.
  • 9
    9
    борис
    до номер 1-Слава богу,че не сте в България неграмотници !!!!
  • -4
    8
    Съвет до 6
    Статията е некадърно написана. Има се предвид, че вече дори да не живееш в апартамента си, ще плащаш обща вода, ток, асансьорна такса, чистачка и т.н. Нооо, има си лечение. Така и така имам едно празно апартаментче за ремонт, но тръгнат ли да ме дерат с такива такси, заклевам се да издиря възможно най агресивния и гнусен катун цигани и да ги пусна под наем срещу лев на месец в апартамента си! Обзалагам се, че само след месец съседите със сълзи на очи ще ме освободят от подобни такси и ще ми целуват краката да разкарам циганите. Зорлем разпалват междусъседски войни.
  • 14
    7
    Гражданин
    Този защо не каже колко входа са се отказали от неговите "услуги".Хич не го е грижа за общите части.Интересува го само повече хора да плащат.Не мога да разбера защо му се дава трибуна.Да не говорим,че на среща с хората,които са го наели не отива.Кани ни ги в магазините си.Пълен боклук.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари