Собственикът на изгорелия на АМ "Струма" автобус ще обжалва присъдата

0
Беким Хаджиу получи година и осем месеца затвор
Беким Хаджиу получи година и осем месеца затвор Снимка: БНТ

Беким Хаджиу получи година и осем месеца затвор

Съдът в Скопие осъди на затвор за година и осем месеца Беким Хаджиу - собственика на фирмата, чийто автобус изгоря преди три години на магистрала "Струма".

При ужасяващия инцидент загинаха 46 души.

Обвинението е за фалшифициране на документите, с които автобусите на фирмата са преминавали границата между Северна Македония и България.

Адвокатът на Хаджиу заяви пред БНТ че ще обжалва присъдата и ако се наложи ще сезира Европейския съд по правата на човека.

Година и осем месеца затвор, глоба и забрана за извършване на дейност четири години. Това реши съдът в Скопие на първа инстанция по делото срещу собственика на фирмата "Беса Транс" Беким Хаджиу. Делото няма общо с причините за жестоката катастрофа, а обвинението е за фалшифициране на документи за преминаване на границата.

"И нашите органи, както и органите на Република България, и всички други органи, които участваха във всичките проверки за изправност и целокупната документация, утвърдиха, че наистина такова нещо няма, нито има било що фалшификат, за да може да бъде обвинен Беким", заяви Асмир Алиспахич, адвокат на Беким Хаджиу.

"Министерството на транспорта въобще не е издало извод от лиценза за конкретния автобус", допълни Владимир Милошевски, прокурор.

След катастрофата собственикът на фирмата говори пред БНТ.

29.11.2021, Беким Хаджиу, собственик на "Беса Транс": "Казвах си защо не съм бил аз в този автобус, да умра и аз в автобуса и много пъти си казвах това".

"Той все още не може да се оправи от онова, което се случи с катастрофата. За нас тази присъда е изненада и ние ще продължим да се борим пред нашия съд, по-висшите съдилища, ако не намерим разбиране ще ходим и пред Европейския съд за правата на човека", коментира Асмир Алиспахич, адвокат на Беким Хаджиу.

23 ноември 2021 г. В България продължават делата за обезщетение, които водят близките на загиналите при катастрофата. Първата група от тях са на обща стойност около един милион лева.

"Ответник е Агенция Пътна инфраструктура, както ние успяхме да докажем с нашето паралелно разследване, а и самото специализирано звено на Агенция Пътна инфраструктура заключава, причината за настъпилото събитие са не само действията на шофьора, а и редица неизрядности по пътното платно и инфраструктурата към него. Шофьорът не е знаел къде се намира на пътното платно. Маркировката е била направена по такъв начин, че той си е мислил, че навлиза просто в друга лента", каза още Николай Димитров, адвокат на близките на загиналите.

Най-напредналите дела за обезщетение се водят в съда в Перник и са на етап размяна на книжа. Какви ще бъдат решенията - предстои да стане ясно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари