Собственик на строителна фирма е задържан за разхвърляните из София варели с химикали

0
Открити са 250 варела в районите "Искър", "Панчарево" и "Кремиковци"
Открити са 250 варела в районите "Искър", "Панчарево" и "Кремиковци" Снимка: МОСВ

Открити са 250 варела в районите "Искър", "Панчарево" и "Кремиковци"

Екипи на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - София и Осмо районно управление на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) са установили 250 изхвърлени варела с химикали. Проверката е направена след сигнали за нерегламентирано замърсяване в районите "Искър", "Панчарево" и "Кремиковци".

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). В проверката са участвали и служители на Столичната община, Столичния инспекторат, Столичната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението” и представители на районните администрации.

На четири различни места в района на "Искър" са открити 125 варела, в два имота в "Панчарево" са установени 42 варела, а в "Кремиковци" - 83, уточняват от ведомството. Някои от варелите са с нарушена цялост и неясно съдържание. Част от съдовете са с етикети, сигнализиращи за химични вещества, опасни за човека и околната среда, посочват от МОСВ.

"Някои от тях са с нарушен етикет, в нечетливо състояние или изобщо липсва такъв. С цел установяване на съдържанието на варелите, както и съответствието с поставените на част от тях етикети, от СДВР са взети проби за анализ", обясниха още от министерството.

От РИОСВ уточниха за БТА, че в периода 7-9 септември в инспекцията са постъпили три сигнала. Те са били за нерегламентирано изхвърлени отпадъци в различни столични квартали. От експерти на РИОСВСофия са извършени проверки на терен в периода още на 7 септември, като са продължили до 16 септември, посочиха от инспекцията.

От РИОСВСофия са дадени предписания на районните администрации да се предприемат мерки по обезопасяване и почистване на засегнатите места. Замърсените терени са оградени с обезопасителни ленти. В резултат на дадените предписания, е предприето извозване на 95 от варелите на площадка, отговаряща на изискванията за съхранение, информират също от МОСВ.

От там посочват, че продължава премахването на останалите варели. На местата, където са установени разливи, ще бъдат взети почвени проби от служители на Изпълнителната агенция по околна среда, подчертават от МОСВ. РИОСВСофия ще извърши последващ контрол. Ако има неизпълнение на дадените предписания, на районните администрации ще бъдат наложени санкции, отбелязват от МОСВ.

За БТА от СДВР съобщиха днес, че собственик на строителна фирма в София е задържан заради нерегламентирано изхвърляне на отпадъци. Работата по случая е започнала преди около десет дни, когато в полицията е постъпил сигнал за голямо количество варели с неясно съдържание, оставени край село Бусманци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    ...
    очакваме същия аршин, който приложихте и срещу Бобокови, депонирали уж токсични отпадъци. месеци в ареста, дела, обиски
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари