Сметките за тока за юли по две цени

0
Причината е, че на 1 юли ще влязат в сила новите тарифи на електрическата енергия
Причината е, че на 1 юли ще влязат в сила новите тарифи на електрическата енергия

Сметките за тока за юли ще бъдат по две цени.

Причината е, че на 1 юли ще влязат в сила новите тарифи на електрическата енергия. Затова информацията за консумацията във фактурите ще бъде разделена на два отделни периода – потребление по стари цени до 30 юни включително и потребление по нови цени от 1 юли, съобщи Монитор.

Клиентите на енерго дружествата имат право да отчетат сами показанията на уредите си на 1 юли, ако съответното ЕРП не е предвидило извънредно засичане на електромерите.

От ЕВН съобщиха, че ще предоставят на клиентите си възможност за самоотчет. Той се извършва по желание на клиентите, без да отменя осъществяването на регулярен месечен отчет на електромерите от страна на дружеството. От ЧЕЗ казаха, че също ще дават възможност за самоотчет, но освен това са предвидили извънредно засичане.

Клиентите на ЕВН, които желаят да се възползват от тази възможност, следва да попълнят показанията на електромерите си на 1 юли 2016 г. в декларация, която се предоставя и попълва на място в офис на дружеството. Приемането на декларациите ще се извършва в периода от 1 юли (петък) до 4 юли 2016 г. (понеделник) включително, от 8 часа до 17 часа. При попълването се посочват ИТН (измервателна точка номер) и клиентски номер, които фигурират във всяка една фактура. Желателно е клиентите да оставят и актуален телефон в случай на грешно подадени показания.

За всички клиенти, които не пожелаят да отчетат сами електромерите си количеството консумирана енергия по стари цени ще се изчислява като произведение на броя на дните от датата на последното отчитане през юни 2016 г. до 30 юни 2016 г. включително по средната дневна консумация на клиента за пълния отчетен период. Количеството консумирана енергия по нови цени ще се изчислява като произведение на броя на дните от 1 юли 2016 г. до датата на следващото отчитане през юли 2016 г. пак по същата средна дневна консумация за пълния отчетен период. Общият брой на дните в отчетния период отговаря на нормалния месечен период на отчитане за всеки клиент, като се запазват регулярните срокове на отчитане.

Очакванията са тази година клиентите да не са особено активни в самоотчетите, тъй като КЕВР планира много малки промени в цените. За ЧЕЗ дори не се предвижда промяна на цената, за ЕВН тя се очаква да е с 0,65% нагоре, а за Енерго Про да падне с 0,91 на сто.

Освен това във фактурите след 1 юли 2016 г. отпада изписването на двата реда, които показваха разходите за балансиране на електроенергийната система. Тези разходи вече ще се включват в цената на енергията и като такива няма да бъдат изписвани на отделни редове във фактурите.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари