Смъртта на русенски капитан бе призната за трудова злополука

0
Алекси Алексиев бе намерен мъртъв в Дунав над Виена в началото на февруари.
Алекси Алексиев бе намерен мъртъв в Дунав над Виена в началото на февруари.

Алекси Алексиев бе намерен мъртъв в Дунав над Виена в началото на февруари.

Смъртта на капитана на русенския кораб "Свети Никола“ Алекси Алексиев е трудова злополука призната от НОИ и Русенския Административен съд. Между русенската корабна компания „Рубишипс, пише 24 часа.

Транспорт” и Алекси Алексиев е имало трудов договор, сключен на 13 януари 2016 година. С него морякът е бил назначен на длъжността капитан. На 15 януари, Алексиев се качил от сръбско пристанище и поел кораба „Свети Никола”, като продължил плаването на съда към Австрия. Алексиев изчезна във водите на Дунав в района на австрийския град Корнойбург, над Виена в началото на февруари. Тялото на 62-годишния моряк бе намерено в шлюз край електроцентралата Фройденау, недалеч от австрийската столица.

На 27 януари корабСвети Никола” и съдовете от състава му били в района на Корнойбург на котва и вързани с брегови въжета в очакване на разтоварване. Около 21 часа на 31 януари, капитан Алексиев, след приключване на вечерята станал от масата и казал, че се прибира в кабината си, за да си вземе лекарствата и ще се видят с екипажа на другия ден на закуска. На следващия ден обаче, той така и не се появил до 8 часа. След като от екипажа го потърсили, било установено, че вратата на каютата му е заключена отвън, а след отварянето й капитанът не бил вътре. Алекси Алексиев

Капитанът не бил открит и никъде по кораба, шлеповете и на брега. За изчезването му било съобщено на местните власти. На 2 февруари, около 15:30 часа, на кораба била получена информация, че тялото на Алексиев е открито по-надолу по течението във водите на р. Дунав, в района на Виена – шлюз Фройденау. Било издадено съобщение за смърт от австрийско медицинско лице, в което като причина за смъртта било посочено удавяне.

С Декларация за трудова злополука, фирмата „Рубишипс Транспорт” като осигурител на загиналия, декларирало пред НОИ - Русе настъпилата злополука с Алексиев. В протокола след направеното разследване се посочва още, че пострадалият е паднал във водите на река Дунав и е намерен в реката удавен, като няма данни за конкретното физическо действие, извършвано от него в момента на злополуката, като тя е била призната за трудова.

„Всяка година, без изключение, Дунав взема своя кръвен данък, няма пропуск. Трябва да си страшно внимателен, когато си в досег с рекката, независимо колко си добър специалист и плувец. Всяко подценяване се наказва, в това отношение Дунав е безкомпромисен”, заяви тогава шефът на „морска администрация” в Русе капитан Иван Жеков. Той припомни, че през 2015, трима моряци се задушиха, след нарушение на мерките за безопасност.

Самоходката „Свети Никола”, където се разигра трагедията, е един от първите частни кораби в Русе. И в момента, местната компания „Рубишипс Транспорт” развива успешен спедиторски бизнес и постоянно увеличава флота си.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари