Служебното правителство тихомълком сключи договорите за строеж на АМ "Струма"

0
Наличието на договорите не попречи на Иван Шишков да твърди пред протестиращи, че няма предрешаване на избора на трасе за магистралата
Наличието на договорите не попречи на Иван Шишков да твърди пред протестиращи, че няма предрешаване на избора на трасе за магистралата Снимка: Мила Младенова / БНР

Наличието на договорите не попречи на Иван Шишков да твърди пред протестиращи, че няма предрешаване на избора на трасе за магистралата

Служебното правителство е сключило тихомълком двата договора за изграждане на магистрала "Струма" в най-трудната ѝ част - района на Кресненското дефиле. Договорите са сключени още през април, макар че информацията за това е подадена през май. Наличието на договори не попречи на служебния министър на регионалното развитие Иван Шишков да твърди пред протестиращи, че няма предрешаване на избора на трасе за магистралата.

Това става ясно от сигнал на представители на "Зелено движение", получен във вестник "Сега". Информацията се потвърждава и от профила на купувача на Агенция "Пътна инфраструктура" с официално публикуваните данни за хода на процедурите. Може да се очаква, че сключването на контрактите ще повлече нови протести.

Според предоставената от зелените информация сключените договори са четири - два за строителство и два за строителен надзор. Общата стойност на договорите е 1,2 млрд. лв. Всичките договори са подписани на 6 април, макар че информация за тях е изпратена на 9 май. Договорът за Лот 3.2.2. за участък "Крупник-Кресна" е за 475 млн. лв. без ДДС, като при 12 оферти е класиран на първо място консорциум ДЗЗД АМ "Струма" около "ГБС Инфраструктурно строителство". Вторият договор е с консорциум ДЗЗД АПП Лот 3.2.1 около "Грома холд" и "Европейски пътища" и е за 499 млн. лв. без ДДС. И този конкурс е предизвикал голям интерес - подадени са 10 оферти.

В документацията по процедурите продължава да стои информация, че изпълнението на обществената поръчка ще се финансира по оперативна програма "Транспорт" по стария програмен период, както и с пари от националния бюджет. В същото време оперативната програма изтича, а екоорганизациите са категорични, че изпълнението на тези договори ще бъде санкционирано, защото избраното трасе е неприемливо.

При този вариант на строителство в посока Гърция ще бъде запазено настоящото трасе на Е:79, а в обратната посока ще се изгради ново шосе на Изток от Кресненското дефиле. В последните седмици представители на еко и рафтинг организациите, както и на различни групи в Кресна, протестират срещу явните намерения да продължи да се работи по този вариант въпреки уверенията на МРРБ, че няма нищо предрешено. Повод за протестите стана издадено разрешение за строеж за малък участък около пътен възел, като с издаването му регионалният министър Шишков успя да спаси изтичащият срок на издадения ОВОС за спорното трасе на магистралата. Шишков продължава да твърди, че с това разрешение за строеж в конкретен участък - пътен възел, не се предрешава нищо. В същото време агенция "Пътна инфраструктура" тихомълком е сключила големите договори за строителство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари