Служебният кабинет реши „Лукойл“ да изнася горива до 5 март 2023

0
Пълната забрана за износ на продукти от суров руски петрол ще има много сериозни последствия за хората, бизнеса и всички потребители,
Пълната забрана за износ на продукти от суров руски петрол ще има много сериозни последствия за хората, бизнеса и всички потребители, Снимка: БТА

Пълната забрана за износ на продукти от суров руски петрол ще има много сериозни последствия за хората, бизнеса и всички потребители,

Служебното правителство прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на Съвета (ЕС) 833/2014 относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

С решението на кабинета се разрешава изпълнението в периода от 5 декември 2022 година до 31 декември 2024 година на договори, сключени преди 4 юни 2022 г. или на допълнителни договори, необходими за изпълнението на такива договори, за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море, и на нефтопродукти, изброени в приложение XXV от Регламент на Съвета (ЕС) 833/2014 относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, с произход от Русия или изнасяни от Русия, в съответствие с член 3м, параграф 5 от европейския регламент.

Също така с решението се забранява продажбата на купувачи, разположени в друга държава членка или в трета държава, на нефтопродукти, произведени от суров нефт, превозван по море с произход Русия или изнесен от Русия с кодове по КН 2710, с изключение на нефтопродукти, посочени в приложението към решението на Министерския съвет, както и в случаите на корабно зареждане. Забраната влиза в сила от 5 март 2023 година.

С правителственото решение се отменя и решение на Министерския съвет № 569 от 2022 г. за изпълнение на Регламент (ЕС) 2022/879 от 3 юни 2022 г. за изменение на Регламент (ЕС) 833/2014 г. и за предприемане на мерки за понижаване на цените на горивата за гражданите и икономическите оператори.

На 20 ноември служебният вицепремиер по икономическите политики Христо Алексиев заяви, че една пълна забрана за износ на продукти от суров руски петрол ще има много сериозни последствия за хората, бизнеса и всички потребители на петролни продукти. Той увери, че се водят активни разговори с представители на Европейската комисия, за да бъде уточнено как да се прилага регламентът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    1
    сащ е агресор
    Относно сащническия тец ще има ли такива реципрочни санкции или от Козяк са забранили дори и някой полити да си помисли?! Абе трябва да изгоним от Козяк всеки сащнически посланик, ако искаме българска независимост!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари