Служебните министри не слизат от лъскавите коли

0

Да продължат да се возят на лимузините на Националната служба за охрана, въпреки че има решение на Министерския съвет да ползват само автомобили на ведомствата си.

Този избор направиха мнозинството от служебните министри в сряда, два дни след като премиерът Огнян Герджиков обяви, че спазването на решението на предишното правителство е въпрос на личен избор на министрите, пише 24 часа.

Служебното правителство нарушава решение на кабинета на Бойко Борисов от пролетта на 2016 г. вицепремиерите и министрите да не ползват автомобили на НСО. Ден по-късно Герджиков обяви, че министрите сами трябва да вземат решение дали да ползват службата за охрана. Във вторник пък пред “24 часа” мнозинството обясниха, че ще слязат от колите.

В сряда не го направиха

Служебното правителство трябваше да обсъди въпроса на оперативно заседание, но дали и какво решение е взето вчера, не бе съобщено.

Едва трима министри дойдоха пеша на заседанието на Министерския съвет в сряда - вицепремиерът Стефан Янев, икономическият министър Теодор Седларски и образователният Николай Денков.

“Нищо подобно, винаги ходя пеша, защото е хубаво за раздвижване”, каза Янев на въпрос дали е слязъл от автомобила на НСО, за да спази решението от предишния кабинет. В този момент в пряката към паркинга на Министерския съвет завиваха празни черни мерцедеси на службата.

“Живея много близо и никога не идвам с автомобил”, обясни пък Теодор Седларски. Досега обаче министърът на икономиката е засичан няколко пъти да идва в МС с мерцедес на службата за охрана.

Финансовият министър в служебното правителство Кирил Ананиев също изпълни решението на предишното правителство, в чийто екип бе като зам.-министър, и дойде на заседанието със служебен фолксваген на финансовото ведомство.

“Ние си имаме служебни коли и няма нужда да ползвам транспорт от НСО, обясни Ананиев на влизане.

Служебни автомобили имат и останалите министерства. Въпреки това всички други служебни министри дойдоха с лимузините на НСО на заседанието.

“Решението си е било за предишното правителство”, обясни пиарка на транспортният министър Христо Алексиев. Самият министър вървеше до нея, отказвайки да отговаря сам.

Слизането от автомобилите на НСО е въпрос, който трябва да реши Министерският съвет, обясни пък служебният регионален министър Спас Попниколов.

С мерцедеси на службата пред Министерския съвет пристигнаха още министърките на правосъдието Мария Павлова и на екологията Ирина Костова. И двете не дадоха обяснения защо са решили да не спазват съществуващото правителствено решение. Костова пък толкова се забърза да влезе в сградата на МС, че обърка входната врата и попадна на заключена порта.

В паркинг за мерцедеси пък бяха превърнати мраморни плочи от тротоара пред “Дондуков” 1. След като оставяха пасажерите си, шофьори от службата за охрана паркираха до изхода на подлеза, който води към останките от антична Сердика.

Повечето от автомобилите на НСО все пак бяха паркирани на служебния паркинг в задния двор на МС. През задния вход с автомобилите си дойдоха вицепремиерът Илко Семерджиев и всички останали членове на правителството.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари