Случай на заушка засякоха във Велико Търново

0
Това е първият случай на епидемичен паротит за 2024 г., а заболяването вече е позабравено
Това е първият случай на епидемичен паротит за 2024 г., а заболяването вече е позабравено

Това е първият случай на епидемичен паротит за 2024 г., а заболяването вече е позабравено

Жител на Община Велико Търново е диагностициран с епидемичен паротит, съобщи вестник Борба. Заболяването, познато още като заушка, е засечено в периода 18 – 24 март, сочи бюлетинът на Регионалната здравна инспекция.

Това е първият случай на епидемичен паротит за 2024 г., а от десетилетия здравните власти провеждат кампания за редуциране на циркулацията на вируса.

Единствената превенция на заушка е задължителната за България имунизация и реимунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, епидемичен паротит и рубеола. Тя се поставя съответно от 13-месечна възраст и в годината, в която се навършват 12 години от живота на детето.

Заушката е остро инфекциозно заболяване, което засяга най-често слюнчените жлези.

При него настъпва подуване в областта на шията до степен заличаване границата между лицето и гушата. Механизмът на предаване на заразата е въздушно-капков и е малко по-сложен от останалите инфекции с подобен начин на инфектиране. Поради факта, че се съдържа само в слюнката, вирусът се отделя под формата на капчици, които се образуват при говор, дишане и плач. Друг начин на предаване е контактно-битовият или индиректно чрез ослюнени предмети. Обикновено вирусът се предава в семейна среда, в детски градини, училища или на други места, в които лицата се намират в тесен контакт помежду си.

Проявява се през зимата и ранната пролет. То е детска инфекция при лица между 5- и 15-годишна възраст. Проявява се спорадично и е с доброкачествено протичане с изключително нисък процент на смъртност.

В периода 18-24 март здравните власти са установили и първи случай за годината на лаймска болест. Заболяването е открито в община Лясковец.

За отчетената седмица са регистрирани също шестима с варицела и четирима със скарлатина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари