Сложиха глава на „Пастирката“ в Русе

0
Тъй като оригиналната глава не е открита, Ясен Янков прави нова и я прикрепя към тялото
Тъй като оригиналната глава не е открита, Ясен Янков прави нова и я прикрепя към тялото

Една от емблематичните скулптури в Парка на младежта в Русе – „Пастирката“, скоро ще бъде напълно възстановена, пише Монитор.

Композицията, изобразяваща момиче с конче и теленце, преди повече от месец стана обект на вандали, които обезглавиха фигурата на момичето.

По поръчка на общината русенският художник-реставратор Ясен Янков възстанови липсващата част. Тъй като оригиналната глава не е открита, Янков прави нова и я прикрепя към тялото. Предстои още няколко дни работа по оформянето на детайлите - клепачите, носа, устните, косата, и по цялостното почистване на композицията.

„Намерих снимка на оригинала и възстановявам по нея. Подсилих връзката между главата и тялото с повече арматура за по-голяма стабилност. Материалът – полимербетон, е различен от оригиналния, но е по-здрав“, каза реставраторът.

Пастирката“ е дело на скулптора Димитър Знаменов. Намира се на централната алея в парка в близост до Английската гимназия „Гео Милев“. Композицията е над чешмичка и е поставена на това място през 1963 г., когато е оформяно парковото пространство.

Вандалите, обезглавили скулптурата, не са открити. Най-вероятно посегателството е станало през нощта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари