Слово на президента Румен Радев

0
Да живее България!
Да живее България!

Слово на президента Румен Радев по повод 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия.

Уважаема г-жо председател на Народното събрание,

Уважаема г-жо вицепрезидент,

Уважаеми г-н вицепремиер и министър на отбраната,

Уважаеми вицепремиери и министри,

Уважаеми народни представители,

Уважаеми представители на политическите партии,

Ваши превъзходителства,

Уважаеми генерали, адмирали, офицери, сержанти и войници,

Драги ветерани, военноинвалиди и военни от запаса и резерва,

Скъпи сънародници,

На Гергьовден отбелязваме Деня на храбростта и празника на Българската армия. На кръстопътя на географията България е оцеляла тринадесет века. И когато силата на противника е сломявала нашия малоброен народ, силата на духа го е възкресявала дори след векове на робство. Затова св.Георги,  воин и християнски светец, е символ на непобедимaта ни воля и упование.

Точно век ни дели от края на Първата световна война. Последва  я Втората, още по-унищожителна. Доскоро светът вярваше, че ужасът от преживяното ще предотврати нови кръвопролития. Но те са факт. По периферията на Европа и дори по улиците на Стария континент. В свят, в който личният егоизъм се налага като мироглед, националните егоизми закономерно се възвръщат. А това ще рече нови рискове, сблъсъци и конфликти. В този свят армията възвръща ролята си на действен гарант на сигурността и благоденствието.

България е стожер на мира в нашия обременен с история регион. На съседите си гледаме като на приятели и днес на жълтите павета ще приветстваме марша на нашите братя-македонци. Но българите трябва да осъзнаем, че свободата и суверенитетът не се гарантират с думи и декларации, а се обезпечават с достатъчно сила и доблест. Че нехайното отношение към армията подкопава държавността. В миналото героизмът на българския войник често е плащал цената на политическата корист и недалновидност. Затова неотложно трябва да помислим за хората и техниката, които са призвани да бранят България.

Но 6-ти май не е само празник на Българската армия. Той е ден на храбростта. България е била силна, когато е живяла под знака на доблестта и добродетелите. Днес моралната криза е факт. Но храбростта не се проявява само на бойното поле. Днес трябва да преоткриваме всекидневната храброст на достойния човек. Храбростта да изричаме истината, да браним демокрацията, да въставаме срещу несправедливостта. Храбростта на достойния гражданин, който се бори с беззаконието и произвола.

Благодарност към храбрите! Свободата на всяко общество, нашата обща свобода, се крепи на върха на тяхното копие.

Честит празник на хората с пагони!

Да живее България!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари