Словесна престрелка между Кирил Петков и ДПС в парламента

0
Премиерът се закани на движението да се захване с „кръга на крадците“
Премиерът се закани на движението да се захване с „кръга на крадците“ Снимка: БТА

Премиерът се закани на движението да се захване с „кръга на крадците“

"Ние искаме да се държим като министър-председател на Република България. Искаме, когато отправяте обвинения, те да са обосновани. Искаме да не лъжете". С тези думи се обърна към премиерът Кирил Петков зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев по време на парламентарния контрол, предаде Дарик.

"Искаме никой да няма основание да ви нарече марионетки на задкулисния кръг на Прокопиев, а такива основания се дават всеки ден. Ако вие не сте прочели в медийните разследвания , които са десетки за Прокопиев и неговия кръг, но нямате основание да кажете, че не ги знаете. Има данни, включително за това колко пари е получило това лице от скъпия ток", каза още Цонев.

По думите му при лични срещи с премиера, той му е казвал да не ги "закачат за Иво Прокопиев, защото нямат нищо общо с него". При това изказване, Петков се включи към разговора и категорично заяви, че тези думи са лъжа.

"Конституционният съд ви уличи в лъжи, не мен", отвърна депутатът от ДПС.

"Единственият кръг, който ще закачим, е на всички крадци и на всички, свързани с корупцията в България", подчерта премиерът.

По думите на Петков оттук нататък данъците на всички българи "няма да се харчат от кръгове, сякаш това им е бащиния". Цонев попита дали в списъка, който премиерът Петков е дал на прокуратурата, се съдържа името Иво Прокопиев.

Петков описа, че миналата седмица, като министър-председател, е бил извикан от прокуратурата и е предал публично достъпна информация за 19 човека. "В информацията има ясни факти, които са описани в публикациите, за които исках да съм сигурен, че прокуратурата обръща огромно внимание и не ги пропуска. Защо бяха 19, аз казах в Брюксел 20 - защото моята идея е, че за 19 от тях ние бяхме събрали медийни публикации, а на 20-ия ги предадохме", допълни премиерът.

Ако имате явни и ясни сигнали, за което и да е лице, включително и Иво Прокопиев, ще се радвам да ми ги предадете и оттук нататък - всички под един аршин", каза още той. По думите му България е държава, в която ще се следва законодателството.

"Истината е, че преди правителството на Америка да вземе и да сложи хора на листа "Магнитски", те минават през много голям филтър, посочи още премиерът Петков и изброи институциите, ангажирани с тази процедура. След този филтър лицата на листа "Магнитски" се слагат и се обявяват. Шансът цялата американска администрация да се е объркала, винаги съществува, но аз лично, за съжаление, имам повече вяра на тях, отколкото на прокуратурата в момента, защото тя се управлява непрозрачно и нейната ефективност е доказано лоша", допълни Петков.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ също се включи в диалога като заяви, че Петков не отговаря на въпросите, а чете декларации. "Прокуратурата на Република България обяви, че неговите декларации нямат никаква стойност", допълни той.

От съобщение до медиите стана ясно, че Иво Прокопиев, предприемач и собственик на медийната група "Икономедиа" заявява, че завежда серия дела за клевета срещу народните представители Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Станислав Анастасов.

Повод за делата по думите му са медийни атаки от различни представители на ДПС в последните седмици и дни. Прокопиев призовава четиримата депутати да се откажат от имунитета си и да се опитат да докажат твърденията си в съда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    20th Century
    Всяка прилика е случайна.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари