Следовател е попречил на полицаи да го проверят за алкохол след катастрофа

0
Атанас Илчев е осъден да плати 1000 лева глоба
Атанас Илчев е осъден да плати 1000 лева глоба Снимка: Dunavmost

Атанас Илчев е осъден да плати 1000 лева глоба

Софийският апелативен съд (САС) потвърди присъдата, с която варненският следовател Атанас Илчев е осъден да плати 1000 лева глоба за това, че е попречил на полицаи да го проверят за алкохол, след като причинил катастрофа.

Илчев беше пратен на съд за престъпление за противозаконно пречене на орган на властта по чл. 270, ал. 1 от НК, за което законът предвижда до 3 години затвор или глоба от 500 до 2000 лева. И градският, и апелативният съд обаче отдадоха тежест на смекчаващите вината на Илчев обстоятелства – чистото съдебно минало, професионалната му ангажираност и това, че става дума за инцидент, който е изключение в живота му. Затова той е наказан само с глоба, макар че в решениетон на Апелативния съд се отбеляза проявената престъпна упоритост на Илчев и това, че като следовател поведението му трябва да издига не само неговия авторитет, но и този на институцията, пише "Лекс".

Инцидентът е от 26 юни 2021 г., когато Илчев се връщал със семейството си от Шумен към Варна, след като присъствали на тържество на техни близки. Около 18:15 часа се движел в лявата лента на магистрала „Хемус“, когато загубил управление и се ударил в мантинелата. По това време вдясно от него се движел друг автомобил, който бил ударен от колата на Илчев и се завъртял.

Свидетел е станал шофьорът на трета кола, който спрял в аварийната лента и отишъл да попита дали някой от участниците в катастрофата има нужда от помощ. Той е дал показания в съда, че Илчев започнал на висок глас да го пита кой е, защо е спрял, като пояснил, че следователят лъха на алкохол. На мястото пристигнала и кола на Пътна помощ, шофьорът на която също свидетелствал, че Илчев мирише на алкохол и затова опитал да вземе ключовете на колата му. Според показанията следователят опитал да го удари, но вместо това шофьорът на Пътната помощ го ударил, а след това извикал и полиция.

В това време Илчев предложил на шофьора, чиято кола ударил, да му плати щетите, но той отказал и искал да изчакат да дойде полицията. Тогава подсъдимият се ядосал и го ударил зад врата.

Пристигналите на мястото полицаи станали свидетели на тази сцена и поискали документите на двамата участници в произшествието, като Илчев казал, че документите не са у него, след което дръпнал жилетката на единия униформен, като полицаите също свидетелствали, че лъхал на алкохол. След като казали на следователя, че ще го тестват за алкохол, той казал, че няма да даде проба, докато не ги снима с телефона си. Приближил се до единия полицай, който му казал да се дръпне, а Илчев го питал дали ще го удари. След това казал на полицая, че името му се помни лесно и ще прати поздрави на полицаите и семействата им. След още няколко опита да снима полицаите, Илчев склонил да даде проба, но издишал малко въздух в теста и той отчел невалидна проба, като отказал да бъде тестван повече.

След известно време пристигнал друг екип полицаи, които също опитали да тестват Илчев, който първо отказал, но след това се съгласил. През това време съпругата му допуснала, че дрегерът не работи и полицаите тествали другия шофьор, при който апаратът отчел валидна проба и нула промила алкохол

При последния опит Илчев да даде проба, той издишал рязко, въпреки че му обяснили, че трябва да поеме дълбоко въздух и да издиша в продължение на 4-5 секунди. След като дрегерът отчел недостатъчен обем, Илчев се обърнал към полицая с думите: „Искате да ме уморите ли?“, отказал да дава повече проби и се отдалечил. Полицаят му казал да спре и след като следователят отказал, униформеният го задържал и му сложил белезници.

„Аз вас тримата ще ви запомня. Да сте живи и здрави вие и вашите семейства. Ще разбера къде живеете, ще ви пратя честитки и ще дойда да ви почерпя“, говорел Илчев на полицаите в патрулката, докато го водели към Провадия. Там бил отведен в болница за медицинско изследване, където отказал да даде кръвна проба, защото се страхувал, а фелдшерката свидетелствала, че миришел на алкохол и залитал.

На Илчев бил съставен акт, била му наложена глоба от 2000 лева и книжката му била отнета за 2 години. Съдът в Провадия обаче отменил наказателното постановление, защото срещу Илчев вече било образувано наказателно дело за същото деяние.

Апелативният съд е изключил възможността следователят да бъде освободен от наказателна отговорност, след като е приел, че той е бил пиян, въпреки че така и не е дал проба. Съдът се позовава на множеството показания на свидетели, опитите на Илчев да провали пробите за алкохол, отказът му да му бъде взета кръвна проба, както и записите от камерите на полицейската кола.

Решението не е окончателно и може да бъде атакувано пред Върховния касационен съд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 14
    2
    Минувач
    Би трябвало в такива случаи да последва дисциплинарно уволнение и забрана за заемане на длъжности в държавни служби. Не може самозабравил се боклук да представлява държавата по какъвто и да е начин.
  • 11
    1
    Калоян
    Само при нас, опит за убийство може да се размине с 1000 лева глода
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари